loader
Imagine

Galerie foto

„Observatori la Parlamentul European”: Digitalizarea Uniunii Europene| VIDEO

Emisiunea „Observatori la Parlamentul European” a revenit cu un nou sezon, centrat pe „Europa viitorului”. Prima ediţie s-a difuzat într-un nou format, exclusiv online.

Prima ediţie a celui de-al treilea sezon Observatori la Parlamentul European a fost difuzată exclusiv online vineri, 12 noiembrie, de la ora 13:00, pe site-ul www.tvrplus.roYoutube (canalul oficial al TVR) şi Facebook (contul oficial al TVR 1).

Moderatorul Radu Rădulescu a discutat cu prof. univ. dr. Răzvan Bologa, de la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, ASE Bucureşti, cu doi studenți ai Academiei de Studii Economice (Corina Mirea şi Sergiu Costan) şi cu europarlamentarul Siegfried Mureşan despre Digitalizarea Uniunii Europene.

(w640)

Am aflat în cadrul acestei dezbateri mai multe despre Digitalizare: de ce are societatea românească nevoie de acest proces, ce va presupune în viitor şi cum ne va influenţa pe termen lung. De asemenea, s-a abordat subiectul inteligenţei artificiale, al beneficiilor, dar şi al pericolului la care ne putem expune prin relaţia cu inteligenţa artificială, despre necesitatea impunerii unor norme de etică.

Corina Mirea, studentă la Informatică, consideră că digitalizarea este esenţială în educaţie, oferind flexibilitate în procesul de predare-învăţare prin conectarea la diferite platforme, în afara limitelor de spaţiu sau timp.

(w640)

Sergiu Costan, student la Informatică, a subliniat faptul că studenţii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de slujbele clasice, căutând locuri de muncă unde pot evolua cu mai multă uşurinţă.

(w640)

S-a discutat şi despre cât de bine stă România la capitolul digitalizare în privinţa capitalului uman, dar şi al serviciilor publice digitale, care sunt priorităţile transformării digitale în ţara noastră. Invitaţii ediţiei au semnalat necesitatea unui proces de educare digitală, dar şi de conştientizare a capcanelor acestui proces.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a anunţat în context crearea la Bucureşti a unui centru european de securitate cibernetică, la finalul acestui an, ce va coordona eforturile UE privind acest domeniu în toate statele membre. A punctat totodată importanţa, în cadrul procesului de digitalizare, a colaborării specialiştilor, cercetătorilor şi profesorilor din România cu cei din restul lumii, a menţinerii proiectelor ce ţin de această componentă digitală în toate sferele vieţii. Europarlamentarul a vorbit şi despre planurile UE privind digitalizarea justiţiei, identificarea digitală, impozitarea digitală, necesitatea digitalizării tuturor locurilor în care oamenii vin în contact cu instituţiile, pentru o simplificare a proceselor. Arhivele digitale, digitalizarea educaţiei şi a sănătăţii s-au aflat, de asemenea, printre temele de discuţie.

(w640)

Multe meserii vor dispărea, dar vor apărea altele noi, în timp ce altele se vor transforma, este de părere europarlamentarul Siegfried Mureşan. Modul în care ne vom exercita sarcinile se va schimba, se va flexibiliza şi va creşte productivitatea. Iar creativitatea va deveni instrumentul cel mai util într-un viitor digitalizat.

Prof. univ. dr. Răzvan Bologa, de la Facultatea de Cibernetică, a abordat subiectul programelor de educare a tinerilor în robotică, nano şi biotehnologii, pregătirea noilor specialişti în inteligenţă artificială, dar şi subiectul sistemelor de "adaptive learning". Profesorul a vorbit despre meseriile viitorului, despre impactul tehnologiei asupra slujbelor clasice, semnalând faptul că multe meserii care apar acum necesită competenţe pe care şcoala actuală nu le produce încă. Sunt necesare, în opinia sa, tehnologii educaţionale moderne bazate pe paradigme noi implimentate pe scară largă; marea provocare va fi reformarea rapidă a sistemului educaţional pentru noile competenţe şi noile meserii.

(w640)

Moderator: Radu Rădulescu

Producător: Ion Stavre

***

Până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, de la ora 13:00, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE.

Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype. Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”. Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferinţele PE.

(w640)

 

 

 

 

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65