loader
Imagine

Sănătatea și educația în Uniunea Europeană | VIDEO

Vineri, 18 februarie, de la ora 13.00, „Observatori la Parlamentul European” vă propune o dezbatere despre educație și sănătate. Emisiunea s-a difuzat exclusiv online pe TVR+, canalul oficial de YouTube al TVR și pagina de Facebook TVR 1.

Invitații emisiunii au fost:

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, grupul Renew Europe

Conf. univ. dr. Claudiu Herțeliu, prodecan al Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, Academia de Studii Economice – București

Alexandru Măxineanu, manager UNIVERSUM EVENTS

Nicolae Ștefănuță a deschis discuția despre sănătate și a semnalat întârzierea cu 8 luni (240 de zile) a medicamentelor noi, inovative, „care ar putea salva sau prelungi vieți”, necesare bolnavilor de cancer. „Este și politica de prețuri a firmelor producătoare, care este injustă pentru că, de multe ori, preferă să nu intre într-o țară ca a noastră, cu venituri mai mici și cu rambursări ale Casei de Asigurări de Sănătate mai mici. Și pentru mine aceasta este o crimă, efectiv. Și am spus-o și la nivelul UE: aceste inegalități creează o cortină de fier în Europa și nu putem permite o cortină de fier a sănătății în Europa. A vorbit despre Raportul pentru cancer, document care permite comisiilor europene să cumpere anumite medicamente și să le distribuie statului membru din care lipsesc. Tehnologiile medicale pot fi evaluate în cadrul UE, High Technology Assessment permițând  statelor membre să acceseze cele mai moderne tehnologii sau metode de tratament. De asemenea, digitalizarea dă posibilitatea portării, traducerii și recunoașterii datelor medicale ale oricărei persoane din UE.

(w640)

Un alt subiect al discuției a fost situația relațiilor între Bruxelles și Washington, în noua administrație, în contextul tensiunilor de la granița de Est a Ucrainei. Nicolae Ștefănuță a precizat „Nu știu dacă ați auzit discursul de săptămâna aceasta a președintelui Biden, dar a făcut referire și la această cooperare, a spus că.”The West in united” (Occidentul este unit). Și acesta este un mesaj foarte puternic. Și a mai spus așa: Orice petec de pământ din cadrul NATO, dacă e vorba de România sau de orice alt stat, este ca și cum ar fi un petec de pământ al americanilor. Îl apără cu prețul vieții lor.” Apoi s-a referit și la posibilitatea migrației cetățenilor ucraineni în țările vecine, în special în România și la soluțiile pe care le are în vedere UE.

Nicolae Ștefănuță este și raportorul general al UE pentru bugetul 2023. El a vorbit despre prioritățile pe care le are UE: „economia și energia, pentru că avem o criză în fața noastră, pentru că facturile au explodat, pentru că vine o liberalizare la 1 aprilie”,  sănătatea și tinerii. În legătură cu tinerii, europarlamentarul a subliniat importanța burselor Erasmus.

Profesorul Claudiu Herțeliu este autorul unei cercetări științifice despre sănătatea publică în contextul pandemiei COVID-19. Dânsul apreciază că în prezent lucrurile stau mai bine față de perioadele precedente, varianta Omicron este mai redusă ca virulență față de varianta Delta, mai mult de jumătate din populația eligibilă este vaccinată, „am învățat și mai bine, la nivel internațional, cum să luptăm, care sunt cele mai eficiente arme, avem tehnologii mai noi.”

(w640)

Claudiu Herțeliu a făcut o făcut o distincție între sistemul de învățământ londonez, în care se află acum, și cel românesc dar a precizat și asemănările. Profesorul a analizat tema abandonului din mediul universitar și cauzele care îl provoacă, menționând și modalități de menținere a studenților în sistemul de învățământ românesc.

Alexandru Măxineanu a amintit de greutățile întâmpinate de cei care lucrau în industria evenimentelor în perioada de debut a pandemiei, când nu se mai puteau organiza evenimente. Totuși, tehnologiile avansate au făcut posibilă trecerea unor evenimente în online. „Cea mai mare confruntare, în acest moment, cu care ne luptăm este aceea a personalului, pentru că, având în vedere că veniturile noastre au scăzut brusc și radical, n-am putut să menținem același nivel de personal. Acum, când suntem într-o zonă de reclădire și de  revenire la o oarecare normalitate, suntem în postura de a recruta.”

(w640)

Despre certificatul medical unic în UE, Alexandru Măxineanu a precizat că subiectul tehnologiilor medicale noi, digitale va fi abordat într-o viitoare conferință pe care o va organiza. „Subiectul unui certificat unic la nivel european, cu analize medicale, cu istoric medical, este pe agenda noastră. Noi preponderent organizăm evenimente cu și despre tehnologie, dar cum tehnologia face parte acum din toate industriile, cu siguranță și domeniul medical va fi sub lupă.”

A fost pus în discuție și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ultimul subiect al ediției a fost legat de o posibilă criză alimentară.

***

Moderator: Monica Ilie-Prica

Producător: Ion Stavre.

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65