loader
Imagine

Observatori la PE: Europa viitorului – Drepturile consumatorilor, digitalizare și securitate | VIDEO

Ediția emisiunii „Observatori la UE: Europa viitorul”, difuzată exclusiv online pe TVR+, Youtube și Facebook, vineri, 15 aprilie, de la ora 13:00, a pus în discuție teme precum securitatea și educația în Europa de mâine.

Invitații emisiunii:

Eurodeputatul Dragoș Tudorache, vicepreședintele grupului Renew Europe din Parlamentul European

Profesor Dimitrie Daniel Plăcintă, Oracle, doctorand ASE

Marta Neagu, studentă FCRP - SNSPA

Comisia pentru afaceri externe a PE (AFET) a a discutat recent despre parteneriatul strategic cu Țările din Golf. Ținta acestor dezbateri vizează înlocuirea gazului din Rusia și procurarea de petrol din statele arabe.

(w640)

Dragoș Tudorache a făcut o analiză minuțioasă a stării de fapt din regiunea Golfului și a spus:

„O parte din Țările din Golf au investit foarte mult în ultima perioadă pentru a-și remodela profilul economic, a-și diversifica acest profil economic și a se depărta de acest cadru în care erau, practic, furnizoare de petrol și cam atât, și eventual achiziționau tehnică militară din Occident - vedem acum că investesc foarte mult pentru a deveni HUB-uri de dezvoltare, HUB-uri de inovare, diversifică foarte mult profilul economic mergând către ceea ce reprezintă de fapt viitorul, și anume, digitalizare și modificare a lanțurilor valorice la nivel economic. Și eu cred că, și în acest plan, țările europene și țările din Golf pot găsi subiecte comune, pot învăța cumva din această nevoie de transformare prin care trecem cu toții.”

În acest context al discuției s-a pus și problema prețului ridicat al benzinei și motorinei în România, în condițiile în care prețul țițeiului a scăzut.

Dragoș Tudorache, membru al Delegației PE pentru relațiile cu SUA, a subliniat rolul SUA în relația de cooperare cu UE, în contextul războiului din Ucraina. „Vedem o abordare foarte coordonată între Statele Unite și UE, o abordare foarte coordonată în răspunsul politic dat lui Putin și războiului său, dar și la nivelul pachetelor de sancțiuni.” A analizat, apoi, relațiile dintre România și SUA în timpul administrației Biden.

Membrii Comisiei  pentru pentru afaceri externe a PE au discutat la sfârșitul lunii martie despre tensionarea situației din Bosnia -Herțegovina. S-a vorbit despre stabilitate și integritate teritorială. Despre cum este influențată România de acest conflict ne-a spus europarlamentarul.

Un alt subiect al acestei ediții este Tensionarea Serbia tensionează și ea relațiile dintre cele 2 state. În plus Serbia susține războiul.

Comisia de anchetă a Parlamentului European investighează utilizarea softului de spionaj Pegasus și a programelor spion echivalente pentru a urmări lideri politici, ziariști, activiști și avocați specializați pe drepturile omului. Europarlamentarul face parte din această comisie și ne-a explicat ce este softul Pegasus și de ce a fost necesară înființarea acestei comisii. „Este o Comisie pe care eu o consider foarte importantă pentru că ține de sănătatea democrației noastre.”

Europarlamentarul a precizat de ce sunt importante Rezoluțiile adoptate de PE cu privire la drepturile omului în Afganistan și Ucraina (țări în care nu are nici o influență).

În România, performanțele elevilor la matematică sunt în contrast cu rezultate generale la învățătură. La Testele Naționale de anul acesta, rezultatele sunt mai slabe decât cele de anul trecut. La evaluarea internațională PISA, rezultatele elevilor din România sunt din ce în ce mai slabe.

Profesorul Daniel Plăcintă a prezentat câteva motive care, în opinia sa, generează situația de fapt. A vorbit și despre diferența dintre pregătirea la matematică și cea la informatică, la nivel liceal.

(w640)

„Competențele pe care le dobândesc elevii de-a lungul anilor de studii - dar aceste teste PISA se fac în jurul vârstei de 15-16 ani - până în jurul acestei vârste, acești elevi dobândesc niște competențe și acest test relevă faptul că nu sunt capabili, în totalitate, sau într-o măsură foarte mare, să aplice pe caz concret ceea ce ei au învățat. Dar un lucru la fel de, să spunem, dramatic ar fi faptul că dintre absolvenții care intră în câmpul muncii, doar aproape o treime sau un pic mai mult de o treime , își găsesc un loc de muncă în domeniul pe care ei l-au studiat, încă o treime într-un domeniu conex și restul, în domeniul total opus.”

Proiectele europene ne fac să înțelegem că viitorul aparține digitalizării și inteligenței artificiale. Vor lua roboții decizii în locul oamenilor? Despre cum se prefigurează viitorul și rolul computerelor cuantice în societatea de mâine ne-a explicat profesorul Plăcintă, care a ne-a dat lămuriri suplimentare despre softul Pegasus și ne-a provocat să ne răspundem la întrebarea: „Oare produsele pe care le comercializăm în Europa chiar asigură securitatea cumpărătorilor?”

Marta Neagu a vorbit despre a schimbările pe care le consideră necesare sistemului de învățământ: „Apreciez mai mult anumiți oameni pe care i-am întâlnit, atât colegi, cât și profesori - în special pasiunea unora care m-au inspirat -, dar ce nu apreciez este lipsa de cunoștință a realității pe care-l are sistemul românesc, referitor la lumea digitală în care o să intrăm tot mai mult. Mi se pare că nu avem o educație care se focusează mai mult pe ce urmează, ci pe ce a fost, pe cantitate și nu pe calitate.”

(w640)

Moderator: Radu Rădulescu

Producător: Ion Stavre

 

Ediţia „Observatori la Parlamentul European" s-a difuzat exclusiv online, pe site-ul www.tvrplus.ro, Youtube (canalul oficial al TVR) şi Facebook (contul oficial al TVR 1). *** Până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, de la ora 13:00, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE. Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype. Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”. Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferințele PE.

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65