loader
Imagine

Observatori la PE: Europa viitorului – întreprinderile mici și mijlocii și digitalizarea în cultură | VIDEO

În ediția de vineri, 11 februarie, au fost dezbătute teme precum viitorul întreprinderilor mici și mijlocii în Uniunea Europeană, protecția consumatorului în mediul online și digitalizarea în cultură. Emisiunea s-a difuzat exclusiv online pe TVR+, Youtube și Facebook.

Invitații emisiunii au fost:

  • Maria Grapini, eurodeputat, grupul social-democrat, membră a grupului S&D
  • prof. univ. dr. Cristian Ciurea – ASE
  • Emanuela Ardelean, manager Verdeconcep

Maria Grapini a vorbit despre eliminarea calității duble a produselor în Uniunea Europeană și a nuanțat spunând că fiecare stat membru aplică diferențiat reglementările din domeniu. „În România există deficiențe ... nu a fost printre cele 19 state care au putut să profite de bugetele de la UE pentru a da eșantioane de produse acolo unde existau suspiciuni că există dublă calitate și unde aveau și reclamații de la consumatori. Dar există legislație în acest sens.”

(w640)

Eurodeputatul a abordat problema digitizării și a amintit că există 2 documente în acest domeniu: „Digital Service Act” și „Digital Service Market”, care reglementează piața unică digitală și serviciile digitale. Obiectivele se referă la: protejarea consumatorilor de conținutului online periculos și a titularilor de drepturi de autor sau de drepturi conexe de comercializarea ilegală a operelor create. „Statele membre trebuie să se asigure că are autorități care verifică mai ales platformele mari online.” Comerțul online este reglementat și există mari sancțiuni acum. Problema este că aceste reglementări nu sunt respectate.

Maria Grapini a adus lămuriri în ceea ce privește modul în care sunt protejați consumatorii de creșterile prețului curentului electric și a celui de la gaze atât în UE, cât și în România.

Profesorul Cristian Ciurea a explicat care este diferența între digitizarea culturii (aducerea în lumea digitală a colecțiilor valoroase de patrimoniu, deținute de instituțiile culturale) și digitalizarea culturii (procesul de conversie a unui obiect din lumea fizică în cea digitală) și a subliniat importanța procesului de digitizare. „Digitizarea patrimoniului cultural european este de aproximativ 15%. Cu ajutorul tehnologiilor informatice moderne se pot construi o serie de aplicații web, mobile - expoziții virtuale sau tururi virtuale - care să genereze o creștere a numărului de vizitatori ai instituțiilor culturale și o creștere a veniturilor acestor instituții.” Apoi a adăugat „Comisia europeană a publicat de curând o recomandare prin care își propune - cel puțin la nivelul țării noastre - să-și tripleze, până în anul 2025, numărul de obiecte digitizate iar până în 2030, trebuie să avem 1 200 000. UE ar trebui să folosească această resursă, încă neexploatată suficient, respectiv patrimoniul cultural european ca pe o resursă economică strategică generatoare de venituri. ”

(w640)

Cristian Ciurea a precizat că „sunt mai multe tipologii de aplicații folosite pentru valorificarea colecțiilor de patrimoniu în mediul online” și le-a enumerat. Trecerea unei expoziții virtuale de la ecranele mari la telefon sau tabletă este dificilă și presupune colaborarea unor specialiști din mai multe domenii. Legislația privind copyrightul este „una dintre cele mai mari probleme sau ar fi una dintre explicațiile pentru care nivelul de digitizare este atât de redus. Pentru că principala temere a instituțiilor culturale a fost tocmai aceasta că aducerea exponatelor sau a colecțiilor de patrimoniu în mediul online și publicarea lor pe internet, sub diverse forme, poate duce la pierderea dreptului de copyright asupra lor și, respectiv, diminuarea numărului de vizitatori.”

Emanuela Ardelean realizează decorațiuni naturale, care sunt în trend și în acord cu Green Deal, dorința Uniunii Europene de a avea o economie cu emisii minime de carbon. Consideră că „România are foarte multe de arătat și este foarte importantă promovarea.” Produsele pe care le vinde presupun stabilizarea plantelor „expunerea naturii în interioare, aducerea naturii la noi acasă.”

(w640)

Afacerea sa depinde „în totalitate de mediul online, se desfășoară în online - partea de vânzări, comenzile. Este esențial online-ul. Mediul online va fi viitorul în toate ramurile.” În ceea ce privește posibilitatea  de a-i fura cineva ideea, este liniștită, întrucât nu există graniță pentru creativitatea artistică.

***
Moderator: Radu Rădulescu
Regizor artistic: Sebastian Chelu
Producător: Ion Stavre

 

 

Ediţia "Observatori la Parlamentul European" s-a difuzat exclusiv online, pe site-ul www.tvrplus.ro, Youtube (canalul oficial al TVR) şi Facebook (contul oficial al TVR 1). *** Până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, de la ora 13:00, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE. Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype. Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”. Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferinţele PE.

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65