loader
Imagine

Educația și sănătatea în Uniunea Europeană |VIDEO

Vineri, 7 ianuarie, de la ora 13.00, Monica Ilie-Prica și invitații săi au abordat două teme arzătoare în context european: sănătatea  și educația. Emisiunea s-a difuzat exclusiv online pe TVR+, Youtube și Facebook.  

Emisiunea Observatori la Parlamentul European – Europe of Tomorrow revine după o pauză de sărbători.

Invitații emisiunii au fost:

  • medicul Ionuț Tănase, ORL - pediatrie
  • medicul Radu Berca - medicină de urgență
  • prodecanul facultății de comunicare și relații publice, conf. univ. Valeriu Frunzaru

Care sunt urmările pandemiei pentru sănătate și educație, ce spun studenții generației de la master care s-au cunoscut doar on line, ce punem face cu planul de redresare și reziliență pentru sănătate și educație? Este învățământul românesc adaptat cerințelor de pe piața muncii?

(w640)

Conf. univ. Valeriu Frunzaru a subliniat importanța educației, a continuării studiilor la nivel universitar. Cu cât studiile sunt mai înalte, cu ațât sunt sporite și  șansele găsirii unui loc de muncă mai bine plătit. Deși există atracția occidentului pentru absolvenți, în România există multe universități și facultăți care oferă un nivel de studiu ridicat.

Profesorul a trecut în revistă și problemele legate de sistemul educațional românesc și a subliniat importanța digitalizării și integrării tehnologiei în acest domeniu și a adăugat că învățământul online este o soluție pentru problemele care împiedică comunicarea față în față.

Valeriu Frunzaru s-a referit și la viitorul profesiilor și a amintit rezultatul unui studiu care indică probabilitatea ca 700 de tipuri de locuri de muncă să fie computerizate, adică omul să fie înlocuit de mașină, computer. Totuși, profesiile din domeniul social sau psihologic vor continua să existe, ele presupunând obligatoriu contactul uman.

(w640)

Atât sistemul de învățământ cât și cel medical s-au adaptat rapid la perioadele pandemice.

Medicul Ionuț Tănase a accentuat cât de importante sunt respectarea regulilor de igienă și a purtării măștii pentru scăderea numărului de infecții la nivelul tractului respirator superior. Diagnosticarea corectă a infecțiilor respiratorii presupune mai întâi testarea, de aceea este important ca toate centrele să fie dotate cu teste antigen rapid și inițierea unui tratament adecvat.

(w640)

Medicul Radu Berca a menționat că și în România au început să se facă pași, încă timizi, spre pregătirea pentru reziliența la dezastre: pregătirea personalului de specialitate, achiziționarea echipamentelor, implicarea voluntarilor în exerciții și în intervenții. Societatea civilă se organizează și vine în sprijinul autorităților. Medicina de urgență și medicina de dezastru, însă, presupun linii de finanțare diferite.

(w640)

Ediţia "Observatori la Parlamentul European" s-a difuzat exclusiv online, pe site-ul www.tvrplus.roYoutube TVR (canalul oficial al TVR) şi Facebook TVR 1.

***

Moderator: Monica Ilie-Prica

Producător: Ion Stavre

***
Până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, de la ora 13:00, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE. Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype. Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”. Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferinţele PE.

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65