loader
Foto

EUROPALIA 2019 - piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti

România, țară invitată de onoare a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA - tema ediției din 12 iunie a emisiunii "Articolul VII". La TVRi, de la ora 21.30.

 

Invitații ediției “Articolul VII” din 12 iunie:

  • Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român
  • Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale

(w882) Art 7

Diplomația culturală românească a strălucit pe scena culturală din inima Europei, la Bruxelles, la Palatul Egmont, unde s-a anunţat programul Festivalului EUROPALIA România 2019.

Evenimentul a fost deschis de ministrul belgian al Afacerilor Externe, Didier Reynders, cu o adevărată declarație de dragoste pentru România:

"Este o plăcere să găzduim în Palatul Egmont această conferinţă, care marchează lansarea oficială a Festivalului de Arte EUROPALIA. Organizarea programului pentru Festival este o provocare pentru fiecare ţară (...). EUROPALIA reprezintă o mare oportunitate de a descoperi diferitele faţete ale României, cultura, patrimoniul ei şi arta sa contemporană. Vreau să mulţumesc tuturor echipelor implicate, în special Institutului Cultural Român, pentru o cooperare foarte bună”.

Tot din partea Ministerului belgian al Afacerilor Externe a vorbit și Anick van Calster, director general al Afacerilor Bilaterale.

Contele Jacobs de Hagen, președintele EUROPALIA International, și-a reafirmat încântarea că România este țară invitată de onoare la a 50-a ediție EUROPALIA: "Ne bucurăm să colaborăm în acest proiect extraordinar cu o instituție de renume cum este ICR și cu echipa sa extrem de performantă. Acest festival, care este unul apolitic, creează punți între culturile Europei și nu numai”.

(w882) Europalia

La eveniment au participat ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, Koen Clement, manager general al EUROPALIA International, Dirk Vermaelen, director artistic al Festivalului, istoricul de artă Doina Lemny, Horia Barna, director artistic EUROPALIA România.

De asemenea, printre oficialităţile române s-au numărat preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Senatului, Radu Cosmin Preda, și directorul Mirela Grecu de la Ministerul Afacerilor Externe.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume, organizat o dată la doi ani sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, la Bruxelles și în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg și Germania. EUROPALIA acoperă, pe o rază de 400 km, un public potențial de 50 de milioane de persoane.

(w882) Europalia

***

Producător și moderator: Mihaela Crăciun

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării și online pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...