loader
Foto

Galerie foto

Ediţii speciale la TVR, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Moldova

Pe 27 august se împlinesc 25 de ani de când teritoriul dintre Prut şi Nistru s-a desprins de URSS. Studioul de la Chişinău aniversează acest moment printr-o serie de programe speciale, transmise de TVR MOLDOVA, TVRi şi TVR 1.

 

Republica Moldova marchează în acest an un sfert de veac de independență. Cu acest prilej, Ştirile TVR vor realiza o premieră de televiziune care va marca cei 25 de ani de la desprinderea teritoriului dintre Prut și Nistru de URSS. Acest pătrar de veac  a fost marcat de realizări, dar și de multe provocări.

În 25 de ani, Republica Moldova a devenit stat asociat la Uniunea Europeană și a obținut regim liberalizat de vize. Independența nu oferă, însă, prea multe motive de bucurie cetățenilor de pe malul stâng al Prutului. Românii basarabeni continuă să lupte pentru o libertate veritabilă și un trai decent.

Sâmbătă, 27 august, în studioul TVR de la Chișinău, jurnalistul Vasile Munteanu, împreună cu președintele primului Parlament ales în mod democratic, Alexandru Moșanu și semnatarul Declarației de Independență, Valeriu Matei, președintele ICR Chișinău, au făcut o radiografie a celor 25 de ani ai Republicii Moldova ca stat independent.

Ediția Specială a început la ora 09.00 și până la ora 12.00 a fost difuzată pe TVR MOLDOVA și TVR Internațional, iar de la ora 10:00, şi pe TVR 1. Telespectatorii de pe ambele maluri ale Prutului au avut posibilitatea să urmărească, în direct, parada militară și o serie de manifestări cultural-artistice prilejuite de aniversarea unui sfert de veac de libertate.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Campania „Preţul libertăţii”

Cu două săptămâni înainte de Ziua Naţională, Telejurnalul TVR Moldova a lansat campania „Preţul libertăţii” dedicată celor 25 de ani de la Declaraţia de Independenţă. Jurnalistul Vasile Munteanu a vorbit cu istorici şi cu martorii evenimentului din 27 august 1991 despre modul în care s-a desfăşurat semnarea Declaraţiei, cum a evoluat ţara în ultimii ani, dar şi despre viitorul Republicii Moldova.

Printre cei intervievaţi de Vasile Munteanu se numără: Vasile Nedelciuc (semnatar al Declaraţiei de Independenţă), Alexandru Arseni (semnatar al Declaraţiei de Independenţă), Nicolae Dabija (semnatar al Declaraţiei de Independenţă), Octavian Ţâcu (istoric), Ion Hadârcă (semnatar al Declaraţiei de Independenţă) şi Vasile Şoimaru (semnatar al Declaraţiei de Independenţă).

***

Orizont European – Ediţie specială

Într-o zi de sărbătoare pentru Republica Moldova, sâmbătă, 27 august, emisiunea Orizont European a pregătit o ediţie specială de la ora 13:00 la TVR MOLDOVA,  de la ora 14:55 la TVR Internaţional şi pe TVR+.

De unde a pornit şi unde a ajuns Republica Moldova după 25 de ani de independenţă? Ce a fost bine şi ce a fost rău în această perioadă? Care au fost speranţele atunci când s-a semnat Declarația de Independență în anul 1991? Ce gândesc, azi, câțiva dintre semnatarii acesteia şi ce soluţii văd pentru viitor?

Analiza momentului! ORIZONT EUROPEAN - ediție specială, moderată de jurnalista Miruna Munteanu. Mai mult detalii despre ediţia de sâmbătă găsiţi aici.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...