loader
Foto

Ediţie specială "Universul Credinţei": sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul

Sâmbătă, 20 iulie, v-am invitat să urmăriţi o ediţie specială a emisiunii "Universul Credinţei", de la ora 10.00, pe TVR 3.

 

Emisiunea a cuprins transmisiunea în direct, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, a slujbei prilejuite de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie Tesviteanul este cinstit în popor ca un făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă.

A trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea conducătorului Ahab, care devenise, în urma căsătoriei cu Izabela din Sidon, închinător al zeului Baal. Sfântul Ilie i-a prorocit regelui faptul că, din cauza închinării la idol, ţinutul va fi lovit de o secetă cumplită, timp de trei ani şi jumătatea, iar poporul lui Israel va suferi cumplit.

(w500) Sf Ilie

În această perioadă, Sfântul Ilie se retrage în pustie, în post şi rugăciune, în apropierea pârâului Cherit, unde va fi hrănit de un corb. Apoi, în casa văduvei din Sarepa Sidonului, pe al cărei fiul l-a înviat, face minuni precum înmulţirea făinii şi a uleiului.

Din Sfânta Scriptură se ştie că Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea, ci a fost înălţat cu trupul la Cer, de unde va pogorâ spre a-şi împlini misiunea de "al doilea mergător înaintea venirii lui Hristos".

***

Comentariul: Corneliu Vlad Matache

Coordonator: Ileana Gaiţă

Producător: Andrei Victor Dochia

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...