loader
Foto

După 25 de ani, Revoluţia română în programele TVR 1

Din 22 noiembrie, TVR 1 difuzează documentare ce rememorează evenimentele din decembrie 1989. Împreună cu actorii momentului, analizăm perioada pre şi post-Revoluţie.

 

După 25 de ani este un proiect-document, realizat de Televiziunea Română în amintirea evenimentelor din decembrie ’89. Din 22 noiembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, telespectatorii TVR 1 pot rememora, prin intermediul unei serii de documentare, perioada comunistă, momentul răbufnirii românilor din 1989 şi vor urmări, alături de jurnalişti şi personalităţi publice, evoluţia României de la momentul ieşirii de sub dictatura comunistă şi până în prezent. Documentarele vor fi difuzate sâmbăta de la ora 22.00, respectiv duminica, de la orele 14.30 şi 22.00, putând fi vizionate şi online, pe TVR+.

Câteva dintre documentare prezintă dezvăluirile unei epoci despre care cei mai mulţi vorbesc până şi acum doar în şoaptă, perioada comunistă. Vor fi comentate cele mai bine păzite secrete ale epocii trecute: iradierea lui Gheorghiu-Dej la Varşovia urmată de deces și alegerea bâlbâitului Ceauşescu în fruntea ţării, dar şi cele mai condimentate picanterii ale epocii. Presa scrisă a fost, în acei ani, pentru regimul comunist, un element esenţial în susţinerea propagandei. Cuvântul a creat şi a menţinut un sistem, cuvântul a contribuit însă şi la distrugerea lui. Sergiu Andon, Cristian Tudor-Popescu, Ion Cristoiu, dar şi fostul premier Petre Roman fac o analiză lucidă a presei de dinainte, din timpul şi de după Revoluţie, precum şi a evenimentelor pe care le-au trăit, cu creionul la tâmplă.

Cele mai fierbinţi momente ale Revoluţiei vor fi reinterpretate, După 25 de ani, de către cei care au determinat fuga soţilor Ceausescu. În acelaşi context, Mircea Dinescu va fi gazda unei serii de documentare intitulată „Memorie fără sfârşit - Decembrie ‘89”, care pune accent pe opiniile oamenilor obişnuiţi, ale urmaşilor celor dispăruţi în acele zile. Numele lui este direct legat de Revoluţia română din 1989, dar şi de ceea ce a însemnat mişcarea de dizidenţă din România.

Proiectul După 25 de ani îşi propune să capteze interesul tinerilor, care astfel pot înţelege mai bine contextul în care s-au desfăşurat evenimentele ce au dus la Revoluţia din decembrie 1989. Va fi o privire detaşată îndreptată asupra evenimentelor de atunci: aşteptări, dezamăgiri, speranţe, comparaţii atunci şi acum.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...