loader
Foto

Galerie foto

„Dunărea care unește” (I): Cu bacul între Isaccea și Orlovca

Din 5 decembrie, de la ora 14:30, începe o nouă serie de reportaje „La un pas de România”, pe TVR Internațional.

 

„Dunărea care unește” este titlul unei serii de reportaje filmate mai mult pe malul drept al Dunării și în Dobrogea, printre români, ucraineni, ruși-lipoveni, bulgari și aromâni care au legături de sânge sau de prietenie cu cetățenii ucraineni de pe malul stâng al fluviului.

(w882)

Primul reportaj este despre noul punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Din 10 august 2020 între Isaccea (România) și Orlovca (Ucraina) se poate trece cu bacul peste Dunăre. Este primul punct oficial de trecere a frontierei dintre cele două țări.

(w882)

Oamenii locului spun că ei trăiau, până nu demult „la capătul lumii, de unde trebuia să te întorci ca să ajungi undeva”. Una dintre cauzele izolării acestor oameni a fost și absența unui punct direct de trecere a frontierei. Deși istoria locului amintește de multe puncte de trecere a Dunării de pe un mal pe celălalt.

Zona oarecum uitată de la granița dintre România și Ucraina spre Mare poate prinde viață și datorită acestui nou punct de trecere a frontierei care poate să aducă noi locuri de muncă pentru românii si ucrainenii de ambele maluri ale fluviului și poate duce la dezvoltarea turismului și promovării tradițiilor și obiceiurilor din această zonă.

(w882)

De mai mulți ani există proiecte transfrontaliere între România, Ucraina și Republica Moldova. Pandemia a transferat discuțiile și lansările de proiecte în mediul virtual.

(w882)

Am participat și noi la o astfel de lansare. Un proiect transfrontalier în care sunt implicate Tulcea, Izmail și Galați.

Euroregiunea Dunărea de Jos a reușit să creeze de-a lungul anilor punți de legătură între cele două maluri ale Dunării.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tvrplus.ro.

Echipa tv : imagine – Rudolf Szilagyi, sunet – Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, maestru de sunet – Nicușor Ganciu, lectura – Constantin Lupescu, realizator – Aura Dobre

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...