loader
Foto

Duminică ajungem la Fes, „capitala frumosului şi autenticului”

„Cap Compas” continuă incursiunea în istoria şi frumuseţea Marocului, iar duminică, 18 septembrie, revedem fascinantul Fes, al treilea oraş ca mărime al ţării. De la 12:00, la TVR 2, TVR HD şi pe TVR+.

 

Fes, oraşul  înaltei civilizaţii islamice, te salută precum un far îi întâmpină pe corăbierii care vin sau pleacă. Fes este considerat capitala frumosului şi autenticului, unde familiile vechi ale oraşului conferă nobleţe locului, şi pe străzi se vorbeşte o arabă dialectală cu accente care înfrumuseţează limba, dă feminitate cuvintelor, îndulceşte rostirile şi aminteşte de araba andaluză.

Oraşul este recunoscut şi pentru plăcile de teracotă Zellige, „compoziţii ad infinitum” care îşi au originea în Maroc, dar s-au dezvoltat şi în Spania maură.  În secolul al X-lea se foloseau doar plăci albe şi castanii, iar până în timpul dinastiei merinide arta a fost practicată sporadic. Persanii au fost cei care au decoperit tehnica oxidării emailului prin pigmenţi metalici. Albastru,verde şi galben se introduc în compoziţii abia în veacul al XIV-lea, iar ceramica roşie este folosită după anul 1600.

Fes, alături de Meknes, sunt considerate centre ale acestei arte, iar Palatul Mnebhi, locuinţa vizirului Mnebhi dn secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai grăitoare dovezi. Pentru ridicare acestei clădiri au lucrat arhitecţi, meşteri şi artizani vreme de 15 ani, iar acesta este locul unde, la 30 martie 1912,  sultanul Abd al-Hafid a fost nevoit sa semneze cedarea suveranităţii Marocului în favoarea Franţei şi Spaniei, acceptând statutul de protectorat.

În Fes se găseşte moscheea Al Quaraouiyne, care adesea este numită şi cea mai veche universitate din lume. Construcţia edificiului a fost începută în 859, în timpul domniei lui Idriss al II-lea (emirul Marocului), de Oum Al Banine Fatima - fiica unui bogat negustor. De-a lungul anilor, ansamblul a evoluat, clădirea a fost mărită şi a devenit centrul religios şi intelectual al lumii musulmane istorice, unde, pe lângă studiile islamice, se preda şi filologia, astronomia, matematica sau medicina.

„Fes el Bali este sectorul cel mai vechi al oraşului. Înconjurat de ziduri de apărare, labirintul de străduţe şi culoare formează cea mai mare medină din Maroc, iar aici este cel mai bine păstrat cartier vechi din lumea arabă. Se află pe primele locuri în top destinaţii maghrebiene”, spune Elena Dinu, realizatoarea emisiunii „Cap compas”.


***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...