loader
Foto

Două Marii - o bombă sexy şi o seducătoare - la Telecinemateca

Marți, 16 martie, de la ora 22.10, TVR 1 vă invită să le admiraţi pe Brigitte Bardot şi Jeanne Moreau în "Viva Maria", o comedie pe care autorităţile din Dallas au interzis-o. | VIDEO

 

În 1907, în America Centrală, Maria, fiica unui terorist irlandez, se alătură unor artişti de circ ambulant după moartea tatălui. Aici, ea se împrieteneşte cu o cântăreaţă, tot Maria. Cele două vor cuceri publicul cu farmecul şi senzualitatea lor. Întâlnirea întâmplătoare cu revoluţionarul Flores le va schimba destinul.

Filmul reuneşte cu succes două mari vedete: pe Jeanne Moreau - actriţa a cărei frumuseţe aminteşte de perfecţiunea statuilor antice, preferata regizorilor din Noul Val francez - şi pe Brigitte Bardot, mitul erotismului fără complexe, femeia-copil, mereu bosumflată, ale cărei plete blonde, mers legănat şi priviri provocatoare au devenit legendă.

(w882)

Potrivit revistei „Variety”, filmul o are pe „B.B. în cea mai bună formă a ei de la „Şi Dumnezeu a creat femeia”, într-un tandem fericit cu Jeanne Moreau care este absolut strălucitoare”.

Filmul a fost un succes la box office în Franța, fiind al nouălea cel mai popular film din 1965 în această ţară.

În ciuda aprecierilor internaţionale, americanii din Dallas, Texas, au interzis „Viva Maria!” de la difuzare pentru conținutul său sexual și anticatolic. Interdicția a fost ridicată în mod implicit trei ani mai târziu, în 1968, când Curtea Supremă a Statelor Unite a limitat capacitatea municipalităților de a interzice astfel de filme.

Pentru rolurile lor în „Viva Maria!”, atât Moreau, cât și Bardot au fost nominalizate în 1965 la premiile BAFTA (British Academy Film Awards) pentru cea mai bună actriță străină. Dar cum premiul nu putea fi adjudecat decât de una dintre ele, câştigătoare a fost desemnată Jeanne Moreau.

(w882)

Dacă e marţi, e Telecinemateca​ la TVR1​!

***
VIVA MARIA! – Franţa, 1965
Regia: Louis Malle
Cu: Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, George Hamilton, Paulette Dubost
***
Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...