loader
Foto

Doi români pasionați de BINE s-au întors ACASĂ | VIDEO

Sâmbătă, 28 mai, de la ora 16:30, TVR 3 a difuzat un nou episod al emisiunii „A doua emigrare”.

 

Erich Mocanu s-a născut într-o familie de șvabi din Lugoj. După Revoluție a plecat în Germania. A urmat o școală de meserii și după aceea și-a găsit repede un loc de muncă. S-a căsătorit, în Germania cu Sanda, o româncă din Constanța.

(w882) erish

Din păcate unul dintre copii lor a plecat în lumea îngerilor…și aceasta tragedie l-a determinat pe Erich Mocanu să se implice în sprijinirea copiilor din familii sărace din România. Mai mult, după întoarcerea în România, îi ajută pro bono pe românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară sau au nevoie de consiliere juridică în străinătate.

(w882) erich si g

Horațiu Pușcașu, de profesie inginer, a plecat, după terminarea facultății, în Franța. Și-a propus inițial, să stea doar 2 ani, dar cei 2… s-au transformat în 20! La început a găsit locuri de muncă inferioare pregătirii sale profesionale, dar banii l-au ajutat să se descurce, iar experiența trăită în acei ani de început în Franța i-a folosit foarte mult.

(w882) horatiu si

După 10 ani și-a deschis propria afacere, s-a căsătorit, iar cei doi copii ai familiei s-au născut în Paris. Întors în România și-a deschis propria afacere. Mai mult, pasiunea pentru cărți a Simonei, soția sa, a făcut ca familia Pușcașu să înființeze o editură unde apar cărți de calitate.

(w882) horatiu

Atât pentru Erich Mocanu cât și pentru Horațiu Pușcașu întoarcerea acasă și implicarea în proiecte sociale și de afaceri a însemnat punerea în practică a celor învățate în anii trăiți departe de România.

***

Emisiunea există în grila de programe a TVR  încă din 2015 și a strâns de-a lungul timpului povești de viață pline de emoție, implicare și dăruire ale românilor care au avut curajul să trăiască în străinătate și, la un moment dat, să se întoarcă în România. Punem accentul pe modul în care acești români curajoși au făcut față provocărilor aduse în viața lor. De la adaptare la mentalități și culturi noi, la a învăța în scurtă vreme o limbă străină.

Provocările au continuat și la întoarcerea în țară. De cele mai multe ori, lucurile nu au mers de la sine, dar experiența de viață departe de țara în care s-au născut i-a ajutat pe cei mai mulți dintre aceștia să pună pe picioare afaceri de success, proiecte sociale și comunitare.

Realizator: Gabriela Voinea

Emisiunea poate fi urmărită și la TVR Internaţional duminica, de la ora 14:30, și pe Youtube - Pagina Oficială TVR.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...