loader
Foto

Documentarul „Ultimii romantici. Piloții Majestății Sale", la final | VIDEO

La cinci ani de la plecarea dintre noi a Regelui Mihai, ați putut urmări episodul 6, care încheie seria dedicată piloților militari. În emisiunea „Ora Regelui”, la TVR 1, sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 14.30.

 

„Ultimii romantici. Piloții Majestății Sale”, filmul documentar, în 6 episoade, care consemnează războiul văzut, trăit și înțeles de ultimii trei supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial a ajuns la final.

Realizatorul Bogdan Şerban Iancu ne-a propus să îl urmărim la TVR 1, în ediţia „Ora Regelui” de sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 14.30. Episodul care a încheiat seria dedicată piloților militari a fost prezentat la cinci ani de la plecarea dintre noi a Regelui Mihai.

(w882)

(w882)

„Tot ce trăim acum se datorează deciziilor de ieri. Aceasta este o lecție pe care copiii de azi nu trebuie să o uite”, spunea generalul de Flotilă Aeriană Ion Dobran, cu gândul la regele său.

(w882)

(w882)

În „Jurământ pe viață”, cum a intitulat prefața volumului de interviuri cu Regele Mihai realizate de Bogdan Șerban-Iancu, generalul Dobran mărturisea: „Am fost plăcut surprins văzând că prietenul meu Bogdan, care ani de zile m-a pisat ca un bombardier cu întrebări despre război, a adus vorba, în întâlnirile sale cu Regele, și despre noi, piloții militari. Și mai surprins am fost văzând câte amănunte știa bunul nostru Rege. Încă de atunci, din focul încleștărilor, ne întrebam între noi, câteodată, cum poate duce povara atât de grea a țării pe umerii săi prea tineri și cu o lume atât de ostilă în jur. A reușit. Apoi a plătit.”

(w882)

(w882)

Ultimii trei piloți militari, supraviețuitori din Al Doilea Război Mondial, Ion Dicezare (12 august 1916 - 10 august 2012), Dan Stoian (13 noiembrie 1919 - 24 august 2016) și Ion Dobran (5 februarie 1919  - 24 septembrie 2021) rememorează câteva lupte aeriene, evocă pierderea unor camarazi intrați deja în legendă, își destăinuie slăbiciunile, superstițiile, dar povestesc şi despre animalele de companie, ce muzică ascultau în zbor și chiar amorurile pasagere trăite pe front.

(w882)

Directori de imagine: Geo Tuică, Doru Iacovescu, Iulian Ene, Mihai Covrig

Montaj: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 sâmbătă, 10 decembrie 2022, ora 14.30, la TVR Internațional – sâmbătă, 23 iulie 2022, ora 16.30, iar la TVR MOLDOVA – joi, 15 decembrie 2022, ora 16.05.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...