loader
Foto

Galerie foto

Documentarele 360°-Géo: o săptămână dedicată animalelor

Urmăriţi în această săptămână (luni, marţi, miercuri, vineri) patru documentare despre viaţa liliecilor, bivolilor sau urşilor Koala, realizate în Australia, Brazilia, Thailanda şi Australia. De la ora 17:00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Australia – Lupta pentru salvarea liliecilor (luni, 21 martie, ora 17:00)

Începând cu luna noiembrie şi până în ianuarie, liliecii australieni cad victimă unei maladii necunoscute; drept urmare, paralizează şi cad din copaci. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice originea paraziţilor şi nici modul de acţiun; în plus,  această epidemie coincide cu perioada naşterilor, ceea ce duce la o reacţie în lanţ. Dacă o mamă liliac moare, şi puii ei sunt condamnaţi la moarte.

Liliecii din suburbiile oraşului Atherton au însă noroc; Jenny MacLean, de profesie fizioterapeut, şi-a deschis o clinică veterinară în nordul statului Queensland, iar în fiecare sezon, împreună cu echipa ei de voluntari, pune pe picioare peste 300 de lilieci.  (Jenny, docteur chauve-souris, Franţa-Germania, 2011)


Brazilia – Patrula bivolilor (marţi, 22 martie, ora 17:00)

În vasta deltă a fluviului Amazon, poliţia locală se deplasează călare pe... bivoli. Locuitorii de pe Marajo, insulă braziliană aflată în estuarul Amazonului, folosesc o metodă mai neobişnuită pentru a traversa pădurile de mangrove: călare pe bivoli de Asia, impozanţi şi paşnici rumegători cu o greutate de peste jumătate de tonă.

Conform unei legende locale, în anul 1920, un vas a naufragiat în apropierea coastei. O parte din încărcătura sa-bovine-a ajuns pe ţărm şi au proliferat în asemenea măsură încât acum efectivul lor numără 500.000 de capete. (Des buffles en patrouille, Franţa-Germania, 2007)


Bangkok – Ultima călătorie a unui elefant (miercuri, 23 martie, ora 17:00)

Un cornac şi elefantul său, devenit indezirabil în Bangkok, pleacă în căutarea unui refugiu, 300 de kilometri spre sud. Până la sfârşitul anilor 1980, mii de elefanţi munceau în pădurile Thailandei împreună cu cornacii lor. Ei transportau arborii tăiaţi din zonele în care nu puteau pătrunde camioane. Dar lupta împotriva defrişării i-a trimis în şomaj şi mulţi şi-au căutat refugiu la oraş. De vreo 7 ani guvernul încearcă să-i alunge din centrele urbane, pretextând că reprezintă o ameninţare la adresa oamenilor. (Le dernier voyage d’un elephant, Franţa-Germania, 2013)


Arca lui Noe din Bolivia (joi, 24 martie, ora 17:00)

În Bolivia, la Inti Wara Yassi, şi-au aflat refugiu peste 200 de maimuţe, sute de papagali şi tucani, câteva pisici sălbatice şi broaşte ţestoase. Acest proiect este unic – şi nu numai în Bolivia. Numele său, Inti Wara Yassi înseamnă „Soare, stele, lună".

Fondatorul său îşi aminteşte că iniţial au avut „doar un cort, câteva animale maltratate şi multe speranţe". Dar acum, cei de acolo se ocupă nu numai de animalele rănite, ci şi de foşti copii ai străzii – care, la rândul lor, îngrijesc animalele. (Arche de Noé de Bolivie, Franţa-Germania, 2007)

(w882) Doc GEO

Spitalele pentru ursuleţii Koala (vineri, 25 martie, ora 17:00)

Din cauza secetei şi a căldurii verii australiene, incendiile distrug anual mii de hectare de pădure de eucalipt. Prinse în capcană, nenumărate animale pier în flăcări. Printre ele şi ursuleţi koala - al căror număr este în continuă scădere. Alături de canguri, sunt marsupialele cele mai cunoscute din Oceania.

Mulţi australieni se luptă  pentru salvarea fiecărui exemplar al  acestor paşnice fiinţe arboricole. În clinici specializate, veterinari şi voluntari îngrijesc micuţii koala înainte de a-i readapta la mediul lor natural.(L’hôpital des Koalas, Franţa-Germania, 2013)


FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...