loader
Foto

Galerie foto

Documentarele 360°-Géo ne poartă prin Vietnam, Iran şi Mongolia

În această săptămână, de la ora 17:00, ați putut urmări pe TVR 2, TVR HD şi TVR+ trei documentare realizate de jurnaliştii de la Arte France. Subiectele documentarelor ne-au purtat prin golful vietnamez Halong, Iran şi deşertul Gobi.

 

Satele plutitoare din golful Halong (marţi, 3 mai, ora 17:00)

„Dacă aş trăi pe uscat, pescuitul mi-ar lipsi enorm de mult. Nu aş putea să trăiesc fără”, spune Khuyen Van Vu, un locuitor din golful Halong. Pescar, el a deprins această meserie de la tatăl său, iar Khuyen l-a învățat și pe fiul său de 21 de ani, Luu, să trăiască din resursele pe care i le oferă apa.

Într-unul dintre cele mai frumoase şi cunoscute locuri din Vietnam, golful Halong, circa 1600 de locuitori au case plutitoare și-și petresc toată viața pe apă. Luu vrea să-şi cumpere o casă plutitoare împreună cu soţia Maï şi copii lor. Dar în acest sezon, pescuitul a fost sărac, iar oamenii încă nu și-au primit banii de la ultimele tranzacții cu lapte. Maï nu vrea să-și piardă noua casă, așa că a venit cu un plan: cu o barcă din bambus, a dat start unei afaceri... călătoare. (Les villages flottants de la baie D'Halong, Franţa-Germania, 2006)


Caviarul, comoara din Iran (miercuri, 4 mai, ora 17:00)

În Marea Caspică se află 90% din efectivul mondial de sturioni sălbatici, peştii care produc caviarul. Fiecare kilogram de caviar îi aduce unui pescar echivalentul a 300 de euro (prin comparaţie, 100 grame de caviar într-un restaurant occidental costă "doar” 1.400 euro !). În urmă cu 15 ani, recolta anuală se ridica la 123 de tone, dar acum a scăzut la mai. (Le caviar, ce tresor venu d'Iran, Franţa-Germania, 2008).


Prin deşertul Gobi pe cămilă (joi, 5 mai, ora 17:00)

Viaţa nomazilor din Mongolia în ritmul Universului. Sarangerel şi Badbold, un cuplu de mongoli, străbat sud-vestul deşertului Gobi cu animalele lor: 54 cămile, 26 bovine şi 230 de oi şi capre. Zilele lor sunt ritmate de activitatea legată de animale. Alăturându-li-se, realizatoarea Svea Andersson prezintă modul de viaţă tradiţional al cămilarilor nomazi din Mongolia, care au televizor sau maşină, dar trăiesc tot în ritmul dat de natură, într-un mediu ostil şi grandios.

Mulți din nomazi, după democratizarea lși liberalizarea pieței, au părăsit stepa pentru a se stabili la oraș, dar Sarangerel șo Badbold nu au nicio intenție să facă acest lucru. (Le desert de Gobi a dos de chameau, Franţa-Germania, 2005)


 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...