loader
Foto

Documentar în premieră la TVR 1: România din spatele frontului

Marţi, 23 august, de la ora 21.10, Cătălin Ştefănescu ne-a prezentat filmul documentar România din spatele frontului , o poveste din Bucureştiul anilor 1939-1944, din perspectiva intrigilor politice şi jurnalistice din capitală.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

TVR 1 a difuzat, în premieră, marţi seară, de la ora 21.10, un documentar despre Bucureştiul anilor 1939-1944 din perspectiva intrigilor politice şi jurnalistice din capitală. Cătălin Ştefănescu a fost amfitrion al filmului România din spatele frontului, o Românie pe care o cunoaştem pornind din Piaţa Palatului* din Bucureşti.

„Am ales să ne amintim altfel de 23 august şi anume să intrăm în atmosfera Bucureştiului dintre 23 august 1939 (dată la care a fost semnat Pactul Ribbentrop Molotov, care a dus la pierderea de către România a Basarabiei şi Bucovinei de Nord în 1940) şi 23 august 1944, dată la care România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei”, ne-a spus Ruxandra Ţuchel, realizatoarea documentarului de la TVR 1.

Între 23 august 1939 şi 23 august 1944, România nu a fost ocolită de vâltoarea evenimentelor istorice. „Bucureştiul a fost, timp de 5 ani, locul în care istoria se succeda rapid, de aceea astăzi vă vom spune o poveste aparte, o poveste despre ce se afla, de fapt, ferit de ochii publicului, dincolo de marile decizii istorice, dincolo de semnarea de tratate. Vă vom vorbi despre războiul invizibil care se poartă în spatele fiecarei declaraţii de pace sau de război. În politică nu există morală, dreptate, corectitudine. În politică, ne-o arată istoria, nu există decât interes, conjunctură şi oportunitate”, de aici porneşte povestea despre România din spatele frontului, ne spune Cătălin Ştefănescu la începutul documentarului.

Filmul dezvăluie atmosfera Bucureştiului acelor ani, din perspectiva intrigilor politice şi jurnalistice din capitală. În film, realizatorii urmăresc destinele câtorva ziarişti străini, aflaţi, întâmplător sau nu, la Bucureşti în acea perioadă, oameni care au fost martori ai evenimentelor istorice. Unii dintre ei lucrau pentru diferite servicii străine de spionaj. Ulterior au scris cărţi în care au relatat experienţele trăite în România. Cei mai mulţi au reuşit să cunoască îndeaproape lumea românească şi să ajungă în anturajul oamenilor politici ai vremii. Au trăit pe viu istoria, devenind astfel martori preţioşi.

Echipa de realizatori ai filmului România din spatele frontului îi reuneşte pe: Diana Ilica (redactor), Cătălin Ştefănescu (amfitrion), Silviu Andrei (imagine), Ioana Mureşan (producător), Ruxandra Ţuchel (realizator).

*În piaţa mărginită de Palatul Regal, Restaurantul Cina şi Athenee Palace, în acea perioadă toată lumea spiona pe toată lumea. Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din acest punct de vedere, Piaţa Palatului a fost aleasă loc de filmare pentru documentar.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Lingvista Rodica Zafiu, invitata lui Mircea Dumitru la „Dialoguri academice”, în 21 aprilie

Duminică, 21 aprilie, de la ora 22.30, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească discuția dintre filosoful Mircea Dumitru, ...

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, în direct de la Opera Națională București, în 16 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina ...