loader
Foto

"Doamna şi unicornul", la Teleenciclopedia

Despre  splendori ale artei tapiseriei,  parcul Naţional Donau-Auen, zmeiele copilăriei şi moluşte aflăm  în ediţia Teleenciclopediei din 16 februarie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

DOAMNA ȘI UNICORNUL

La sfârșitul secolului al XV-lea, Franța ajunsese cel mai mare regat din Europa, sub conducerea dinastiei de Valois. Spiritul Renașterii italiene pătrunsese treptat în principalele provincii, impulsionând dezvoltarea artelor. Printre operele remarcabile ce decorau somptuoasele palate se număra și La Dame à la licorne (Doamna și unicornul)– splendidă tapiserie, compusă din șase piese create în stilul modern floral „mille-fleurs”.

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

În călătoria sa de aproape 3.000 de kilometri, Dunărea – cel mai „cosmopolit” fluviu –  îşi schimbă înfăţişarea de nenumărate ori, străbătând 10 ţări şi 4 capitale europene. La câțiva kilometri de Viena, Parcul Național Donau-Auen prilejuieşte întâlnirea cu o veritabilă „junglă” din zona temperată.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. ZMEUL

Zmeul a fost menționat de chinezi încă din secolul al II-lea î.Hr – comandantul Han Sin folosindu-l pentru a afla înălțimea zidurilor orașelor pe care dorea să le asedieze. Exploratorul italian Marco Polo a fost și el fascinat de zmeie, descriindu-le pe larg  în jurnalul său, la întoarcerea din China. Mult mai târziu,  în anul 1758,  faimosul savant  Benjamin Franklin a demonstrat cu succes natura electrică a fulgerului, înălțând în plină furtună un zmeu, de al cărui mâner a legat o cheie metalică.

MOLUȘTELE

Încrengătura moluștelor cuprinde aproape un sfert din fauna acvatică cunoscută: de la specii foarte familiare (cum ar fi stridiile, ori midiile), până la unele dintre cele mai rare şi bizare nevertebrate. Evoluționiștii susțin că ar fi apărut acum mai bine de șase milioane de ani, în perioada Cambriană.

(w882)

Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică, 17 februarie, de la ora 07:00.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...