loader
Foto

Dinescu l-a facut „K.O.” pe Doroftei... cu preparatele sale, la Politică şi delicateţuri

Mircea Dinescu i-a pregătit fostului campion mondial musaca de vinete, şunculiţă afumată şi cârnaţi „marmoraţi”, în ediţia din 2 noiembrie.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

În duminica alegerilor, Dinescu l-a invitat pe campionul mondial Leonard Doroftei la un prânz boieresc şi o şuetă prietenească, stropite de un vin bun şi o muzică pe masură.

În timp ce poetul pregăteşte primul fel de mâncare, o musaca de vinete, Doroftei gustă din specialităţile pregătite la Cetate, şunculiţă afumată şi cârnaţi „marmoraţi”, afumaţi la lemn de prun, alături de câte o gură de vin alb. Pofticios din fire, „Moşu‘” nu mai are răbdare ca musacaua să fie gata şi cere pâine, pe care o înmoaie în tigaia în care cele două feluri de carne, legumele şi condimentele lasă un sos îmbietor.

Pentru felul doi, Dinescu alege să gătească un orez mai special, o reţetă orientală, în care rolul de vedetă este împărţit între ardeii copţi, nucă, stafide şi seminţe de dovleac, iar zeama de portocală, devenită o adevărată „marcă” a poetului, îmbogăţeşte gustul şi aroma deliciosului preparat. Doroftei nu se sfieşte să guste din ingrediente şi chiar sparge o ceapă cu faimoşii săi pumni, pe care o mănâcă alături de cârnăciorii de la care mărturiseşte că nu îşi poate lua ochii.

După ce bucatele au fost frumos aşezate în farfurii, cei doi coboară în cramă, unde taraful condus de George Strugurel îi întâmpină cu muzică lăutărească şi voie bună. „Moşu‘”, pus pe şotii şi încântat de atmosferă, le oferă celor prezenţi un adevărat spectacol, luând o vioară şi cântând alături de taraf, cu o „bucurie de a trăi contagioasă”. Cântă, glumeşte, râde, vorbeşte sincer şi din suflet despre viaţă, familie, glorie şi sport, cu o „doză de bun simţ absolut cuceritoare”, după cum remarcă poetul, şi, în stilul său simplu şi plin de haz, îi îndeamnă pe români să meargă sa voteze: „Dacă nu mergi la vot, te caută Moşu‘!...”.

Leonard Doroftei s-a născut pe 10 aprilie 1970, la Ploieşti, unde a început să practice boxul de la vârsta de 14 ani, la clubul Prahova Ploieşti. Între 1986 şi 1988 a cucerit în fiecare an titlul naţional la juniori. Mai târziu, a obţinut cinci titluri naţionale la seniori. A câştigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice la Barcelona, în 1992 şi la Atlanta, în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 şi campion european în 1996 şi 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii şi 15 înfrângeri. În 1997, Doroftei a devenit boxer profesionist, făcând un contract cu clubul canadian Interbox. Pe 5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-uşoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Horacio Balbi.

Pe 24 octombrie 2003, Doroftei urma să dispute un meci împotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat, însă, după ce românul a depăşit greutatea categoriei sale la cântarul oficial. Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA. S-a retras după lupta pierdută împotriva celebrului Arturo Gatti, din 24 iulie 2004.

 

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...