loader
Foto

Dina - povestea femeii "mai mare decât viaţa", în cel mai scump film norvegian

Duminică, 18 aprilie, de la ora 22.10, la Filmul de artă, TVR 2 a programat un film excepţional: DINA (cu titlul internaţional I AM DINA ) – o coproducţie Norvegia, Suedia, Franţa din 2002. Cu Maria Bonnevie, Gerard Depardieu și Christopher Eccleston.

 

Difuzat în premieră, filmul Dina - povesteşte cum o fetiţă respinsă de tatăl ei se transformă într-o femeie puternică.

Cu un buget total de 144 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 21 de milioane de dolari SUA), acesta este cel mai scump film de până acum din Norvegia. I AM DINA a fost propunerea oficială a Norvegiei la cea de-a 75-a ediţie a premiilor Oscar la categoria „film în limbă străină”.

Şi chiar dacă nu a obţinut o nominalizare, filmul are, în Europa, un palmares impresionant, care include 5 premii ale Academiei Daneze de Film în 2003, Premiul Amanda pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Filmului Norvegian 2002, Premiul FIPRESCI pentru regie şi Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Montreal 2002.

Unul dintre membrii juriului FIPRESCI care a acordat acestui film premiul pentru regie, criticul italian Morando Morandini o compară pe Dina cu Cathy, eroina din „La răscruce de vânturi” de Emily Brontë - declarând presei că: „povestea se bazează pe personalitatea personajului principal: o figură «mai mare decât viața», un amestec de Eros și Thanatos, cruzime și fragilitate, natură și cultură. Ea, Dina, determină stilul, ritmul, excesele regizorale ale Bornedal - care în același timp știe să descrie o epocă și o societate cu subtilitate critică. Dina aparține din punct de vedere intelectual familiei lui Cathy, eroina Wuthering Heights de Emily Brontë. Există ceva mai epic decât romantic în pofta ei de viață; în vicisitudinile pasionale și dramatice ale cărora ea - este mai întâi victimă și mai târziu generatoare; în existența ei care prinde contur pe linia de demarcație dintre lumea celor vii și tărâmul morților până la catharsisul final.”

(oar_w460)

Dramă. La mijlocul secolului al XIX-lea, într-un mic oraş portuar norvegian, tânăra Dina trăieşte împovărată de vina de a fi provocat accidental, în copilărie, moartea mamei sale. Respinsă de tată, ea devine o fiinţă sălbatică, izolată, care încalcă toate regulile epocii. Doar pasiunea pentru violoncel o ajută să iasă, treptat, din izolare şi să devină o femeie imprevizibilă şi pasională, decisă să-şi ia revanşa
asupra vieţii.
Regia: Ole Bornedal, Tony Spataro
Cu: Maria Bonnevie, Gerard Depardieu, Christopher Eccleston, Mads Mikkelsen, Pernilla August

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...