loader
Foto

Din Himalaya, până în Antile, cu documentarele 360°-GEO

O nouă săptămână, noi călătorii fascinante la TVR 2. Începeţi zilele cu documentarele realizate de jurnaliştii de la Arte France. De luni până vineri, de la ora 10:00.

 

Poştaşul din Himalaya (luni, 27 iunie, ora 10:00)

Aflat la 4000 de metri altitudine, în platoul tibetan, satul Dankhar numără 300 de locuitori. Aici ne întâlnim cu Dilip Kumar, agricultor şi poştaş. În fiecare dimineaţă, Dilip coboară zece kilometri până la biroul său de la poştă. El este cel care aduce scrisorile în satul său, tot el e cel care le citeşte sau le scrie răspunsurile în locul vecinilor săi, pentru că cei mai mulţi sunt analfabeţi.

Între turele la poştă, el îşi ajută soţia la muncile câmpului aflat lângă munte. Împreună, ei au şase fetiţe, iar pentru el, marea îngrijorare în acest moment este că nu va putea să meargă în pelerinaj la Dalai Lama care, în câteva zile, va susţine o predică într-un sat apropiat. (Le Facteur de l’Himalaya, Franţa-Germania, 2007)


Laponia-Marele ambuteiaj (marţi, 28 iunie, ora 10:00)

Realizatorii 360-GEO însoţesc transhumanţa de toamnă. Cum reuşesc laponii să-şi păstreze tradiţiile pastorale în condiţiile lumii moderne? Populaţia sami, cunoscută şi sub numele de laponi, trăieşte de milenii din creşterea renilor. Primăvara, turmele pleacă neînsoţite pe înălţimi, unde femelele dau naştere unei noi generaţii de pui. Toamna, crescătorii îşi strâng turmele şi marchează tineretul. (La Laponie, le grand embouteillage, Franţa-Germania, 2012)


Roluri mici la Cinecitta (miercuri, 29 iunie, ora 10:00)

„Întoarceţi capul o dată la stângă, apoi la o dată la dreapta, vă rog.  Zâmbiţi, adoptaţi un aer serios. Mulţumim, vă vom contacta”. Acesta a fost sfârşitul interviului pentru Angelo Amoretti. De când s-a retras, el face figuraţie, iar faţa lui poate fi văzută în filme de succes precum Găştile din New York al lui Martin Scorsese.

În următoarea zi, Angelo trebuie să meargă să probeze costume – ultimul pas pe care-l are de făcut, ca să fie sigur că va fi cerut pe platou. Cum stocul costumelor este limitat, dacă lui Angelo nu-i va veni costumul, vor aduce un alt figurant. Cu 10.000 de figuranţi care nu fac mai nimic în Roma. Oferta este destul de generoasă. Echipa 360-Geo îl va urmări pe Angelo în încearcarea lui zilnică de a prinde câteva secunde în lumina reflectoarelor.  (Rome, les petits roles de Cinecitta, Franţa-Germania, 2008)


Exilul din Insula Sfânta Elena (joi, 30 iunie, ora 10:00)

Pierdută în mijlocul Oceanului Atlantic, este una dintre insulele locuite cele mai izolate din lume. Nici nu e de mirare că britanicii l-au exilat aici pe Napoleon Bonaparte. Pe insulă locuiesc circa 4.000 de persoane, înfruntând singurătatea şi furia naturii... (L'exil de Sainte Helene, Franţa-Germania, 2009)


Guadelupa-cel mai bun rom din lume (vineri, 1 iulie, ora 10:00)

Pe insula Guadelupa – parte a Micilor Antile Franceze – ne place să spunem, în glumă, că nimeni nu ştie dacă romul a fost înaintea insulei sau vice versa. E de înţeles: în Guadelupa, totul se învârte în jurul acestei industrii, care a influenţat filosofia şi modul de viaţă al locuitorilor.

Romul din Guadelupa este unul dintre cele mai bune, conform cunoscătorilor în domeniu. Iar acest rom n-are nimic de-a face cu romul tradiţional făcut din melasă. Romul este distilat direct din sucul trestiei de zahăr, care altădată era tăiat de sclavii de culoare. Echipa 360-GEO a vizitat insula şi a observat modul în care se schimbă cultura în Guadelupa, care astăzi e parte a Europei, dar care nu poate şi nu vrea să-şi uite trecutul. (Guadeloupe, le meilleur rhum du monde, Franţa-Germania, 2011)


FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...