loader
Foto

Galerie foto

La Ora Regelui, istoria unei gări -„martor” al istoriei

Gara Filaret a fost subiectul principal al ediţiei „Ora Regelui” din 21 octombrie. Emisiunea despre monarhie şi regii României a fost difuzată sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Fundația Principesa Margareta a României i-a sărbătorit pe vârstnici de ziua lor. Derularea proiectelor fundației în beneficiul persoanelor în vîrstă a inspirat anul acesta o  invitație la dialog  între specialiști care au încercat să identifice problemele specifice vârstei și să găsească alte căi spre a le face viața mai bună. Conferința ”Bune practici pentru o bătrînețe frumoasă” a fost deschisă de Alteța Sa Regală  Principesa Maria. Aflăm amănunte la Ora Regelui de sâmbătă, 21 octombrie. Emisiunea este ca de obicei la TVR 1, de la ora 15.00.

(w882)

Pe 7 septembrie 1869, Principele Carol pleca din Gara Filaret cu primul tren spre Europa. Ceremonia oficială de inaugurare a gării a avut loc cu o lună mai tîrziu,  pe 19 octombrie. Trenul de Onoare Mihai Bravul, care s-a deplasat pe ruta Bucureşti – Giurgiu, a dus oameni de seamă: membri ai guvernului, reprezentanti ai corpului diplomatic, principele Carol şi viitoarea sa sotie, principesa Elisabeta. Gara  martoră a istoriei nu a apucat să serbeze centenarul. În noiembrie 1960, Gara Filaret a fost dezafectata si transformata în autogară.

(w882)

Institutul Cultural Român a sărbătorit „Luna Enescu " printr-o serie de manifestări pentru desfăşurarea cărora a fost aleasă Sinaia, oraș având o strânsă legătură cu ascensiunea marelui compozitor. La Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia" au fost prezentate expoziţiile fotodocumentare „Viorile lui George Enescu" şi „George Enescu, un mare creator al secolului XX" şi s-a lansat cel de-al doilea volum bilingv, în română și engleză, „George Enescu - Muzicianul de geniu in imagini".  Câțiva muzicieni renumiţi au susținut un recital extraordinar, iar seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Enescu - la răspântie de vremi". Ora Regelui ne prezintă evenimentul în imagini sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

(w882)

(w882)

Ales violonist al Casei Regale a României, George Enescu a fost prețuit și susținut de Regina Elisabeta, dar și de Regina Maria. Poema Română, compusă in 1897, a cărei premieră a fost la Paris, este Imnul României, în vremea monarhiei.  Despre legătura dintre marele compozitor și regii României, dar şi despre  interesul excesiv al securității statului comunist  pentru George Enescu aflăm din interviul cu muzicianul și scriitorul Ladislau Csendes. La Ora Regelui de sâmbătă, ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

Regizor artistic - Dan Manoliu

Prezintă - Camelia Csiki

Redactor - Lorelei Mihală

Producător - Lidia Voicu

Realizator - Ruxandra Țuchel

Ora Regelui este la TVR 1 şi TVR Moldova sâmbătă, 21 octombrie 2017, de la ora 15.00, iar la TVR International - tot sîmbătă, 21 octombrie 2017, de la 16.00.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...