loader
Foto

Din culisele celui mai nou proiect al Casei de Producţie TVR: Caligula

Iată scurte declaraţii de câţiva dintre cei implicaţi în Caligula -  un proiect ambiţios care a impresionat prin abordarea şi seriozitatea cu care a fost derulat într-un timp extrem de scurt pentru o asemenea producţie.

 

Chiar dacă proiecția de gală a avut loc anul acesta, în septembrie, în cadrul stagiunii Teatru în TVR, exact în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la premiera mondială, Caligula ajunge la publicul larg în premieră, duminică, 8 noiembrie, de la ora 22:35, pe TVR 2.

(w882)

Teatrul de idei rămâne una dintre cele mai mari încercări pentru un producător de televiziune, iar “Caligula” de Albert Camus este prin excelență un text provocator. Dacă marile teatre românești au cucerit publicul cu montări spectaculoase, pentru Televiziunea Română, transformarea lui “Caligula” în teleplay a fost una din cele mai ambițioase provocări. - DIANA DUMITRU, producător

(w882)

A fost a doua oară când mi s-a propus să joc acest rol. Prima dată am refuzat fiindcă mă consideram prea tânăr. A doua oară - deoarece mă credeam prea bătrân pentru acest personaj. După lecturarea adaptării pentru TV a textului camusian situația a luat altă turnură: am înțeles că acest Caligula, printr-o anumită amprentă, este înrudit cu alte personaje pe care le-am interpretat. Poate fi oare Caligula un (alt) fel de Hamlet? - DEMETER ANDRAS (Caligula)

(w882)

Sper ca și publicul să fie încântat de o piesă celebră a lui Camus într-o distribuție de actori minunați, cu decoruri frumoase, dar și cu splendide costume, machiaje și coafuri. - DANIELA NANE (Cesonia)

(w882)

La 9 luni de la filmări, am uitat frigul din decembrie şi nervii tuturor… am rămas cu OAMENII și lucrurile frumoase de la filmări, cu prieteniile și cu multe, foarte multe întâmplări ce le povestesc și le voi povesti cui va avea răbdare să asculte. MULŢUMESC profesioniștilor din TVR (echipa Caligula)!BRAVO vouă! -GAVRIL PĂTRU (Cherea)

(w882)

De la primele citiri, participarea la acest proiect a fost un lucru plăcut, dar întreaga atmosferă a evoluat când ne-am mutat pe platou. Finețea cu care fiecare detaliu a fost aranjat în decor a dat naștere unei ambianțe pe care oamenii au uitat-o de mult timp şi care le-a fost străină în ultimele secole. Fiecare element l-a împins de la spate pe următorul, grație dedicației celor implicați, formând un lanț indestructibil, care putea doar să strălucească din ce în ce mai mult. Actorilor nu le-a rămas altceva de făcut decât să se lase scufundați cu sufletul și spiritul în acele energii, iar rezultatul vorbește de la sine. -CRISTIAN JICMAN (Helicon)

CASA DE PRODUCȚIE TVR prezintă: CALIGULA – după Albert Camus
Traducere: Alice Georgescu
Adaptare: SILVIU JICMAN, DIANA DUMITRU, OVIDIU GUZU
Regia: SILVIU JICMAN
Caligula: DEMETER ANDRAS
Caesonia: DANIELA NANE
Helicon: CRISTIAN JICMAN
Cherea: GAVRIL PĂTRU
Patricius: IOAN CHELARU
Lucius: MIHAI CIUCĂ
Cassius: ANDREI FINȚI
Senectus: ION HAIDUC
Scipio: LARI GIORGESCU
Poeți - Laur Drăgan, George Olar, Bogdan Ujeniuc, Vlad Nicolae Popescu, Gaspar Cosmin, Ștefan Octavian Opreanu
Copii: Albert Demeter, Anghel Bianca, Piele Daria, Piele Matei
Dansatoare: Corina Aldea, Laura Andrei, Kitsou Aikaterini Evanthia
Instrumentiști: Laur Drăgan, Vlad Nicolae Popescu
Soldați: Sergiu Tudorică, Luca Manole, Petru Marin, Sever Andrei Bârzan, Marc Brănescu
Calul LEMON în rolul lui Incitatus, dresoare Neselan Georgiana
Mereia: ALEXANDRU BINDEA
Împăratul Tiberius: MIHAI GRUIA SANDU
Intendentul: GEORGE ROTARU
Metellus: ALEXANDRU MANDU
Mucius: MARIUS CĂLUGĂRIȚA
Octavius: MIRON MUREA
Lepidus: NICOLAE CĂLUGĂRIȚA
Soția lui Mucius: CORINA ALDEA
Directori de imagine: OVIDIU GUZU; VLAD MICU
Scenografie: BRISTENA DE SATMAARI
Muzică: GABRIEL BASARABESCU
Coregrafie: CORINA ALDEA
Machiaj: CRISTINA ALEXANDRU, ȚICULINA TRUICĂ
Montaj: CORNEL TUDORACHE
Producția CALIGULA a fost filmată în proporție de +80% în sediul Moliere al TVR. Un garaj, o grădină, vechile studiouri cinematografice care, după finalizarea studiourilor Buftea, au fost folosite de Televiziunea Română câteva decenii la rând. O locație de filmare cu multe oportunități, în centrul Bucureștiului

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”, o ediție despre conservarea valorilor culturale românești

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

Luni, 29 aprilie, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, la TVR Internațional.