loader
Foto

Galerie foto

„Dictatorul” lui Charlie Chaplin, miercuri la Telecinemateca

„Dictatorul” este primul film „vorbit” al lui Chaplin şi este cea mai populară şi bine vândută peliculă realizată de Chaplin. Telecinemateca a început miercuri, la ora 20:10, pe TVR 2 cu un argument din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

Primul film în întregime sonor realizat de Chaplin este o satiră plină de forţă la adresa fascismului. Chaplin are un dublu rol: dictatorul ţării fictive Tomania, Adenoid Hinkel, şi bărbierul evreu care-i seamănă perfect şi cu care, inevitabil, va fi confundat. Persecutat, arestat şi ajuns peste noapte conducător al ţării, bietul bărbier este adus în faţa poporului tomanian, să ţină un discurs incendiar, agresiv, care devine însă o minunată pledoarie pentru toleranţă, bunătate, pace.

„Dictatorul” conţine numeroase elemente de satiră la adresa nazismului şi a lui Adolf Hitler. De exemplu, numele aghiotanților lui Adenoid Hynkel sunt apropiate celor ale aghiotanților lui Hitler. Garbitsch (pronunțat ca și „garbage” -gunoi, o traducere apropiată ar fi Gunoisch), mâna dreaptă a lui Hynkel este foarte apropiat ca nume cu Joseph Goebbels, Italia fascistă este transformată în „Bacteria”, iar ducele Benito Mussolini este denumit ca Benzino Napaloni (o combinație între benzină și napalm).

De asemenea, discursul ţinut de Hynkel este o caricatură a stilului oratoric al lui Adolf Hitler, pe care Chaplin l-a studiat. Una dintre cele mai cunoscute scene din film îl este dansul dictatorului cu un balon pe care este desenat globul pământesc. Această scenă se desfășoară pe muzica lui Richard Wagner din opera sa Uvertura Lohengrin.

***

În 2 februarie 1914 se lansa în cinematografele americane Making a living, primul film în care a jucat Chaplin. De atunci, cel care urma să devină şi pe ecran, ca şi în viaţă, micul vagabond, un personaj cu melon şi baston şi cu un mers caraghios, a cucerit inimile lumii întregi.

Primul film sonor al lui Chaplin a fost Dictatorul, în 1940, o parodie curajoasă îndreptată împotriva nazismului şi a lui Adolf Hitler şi care vorbea şi despre persecutarea evreilor. Filmul a provocat destule controverse, dar Chaplin a continuat să producă filme şi a încercat să păstreze o atitudine neutră.

Limelight a fost ultimul mare film produs de Chaplin în Statele Unite. Ultimele două filme le-a produs la Londra. În 1957 - A King in New York,  în care a fost actor, regizor, producător şi scenarist, iar zece ani mai târziu a produs ultimul său film: A Countess from Hong Kong, pentru care a făcut regia şi scenariul şi  a avut o ultimă apariţie ca actor, alături de Sophia Loren şi Marlon Brando.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...