loader
Foto

Galerie foto

„Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete”, ultimele episoade

Cazuri cutremurătoare din istoria recentă a Slovaciei şi României sunt prezentate în episoadele 3 şi 4 ale seriei documentare, difuzate în premieră marţi, 30 august, de la 21.00 şi 21.30, la TVR 1 şi TVR HD.

 

În această săptămână, TVR difuzează în premieră seria documentară Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete (PARALLEL LIVES – SUPERVISED BY THE SECRET POLICE - Slovacia, 2014), în regia lui Adam Hanuljak. Ultimele două episoade vor putea fi urmărite marţi, 30 august, de la 21.00 şi 21.30, la TVR 1 şi TVR HD.

Episodul 3, marţi, 30 august, ora 21.00: „Republica Socialistă Slovacă – Sinuciderea ordonată de securitatea statului”

Lovitura de stat din Republica Socialistă Cehoslovacă a fost facilitată de serviciul de securitate a statului, controlat de comunişti. Aceştia intimidau şi şantajau miniştrii indezirabili, care erau arestaţi chiar înainte de a demisiona. Era menţinută voit starea de frică şi incertitudine, oamenii puteau sfârşi în închisoare pentru orice motiv. Crime, sinucideri, diferite forme de violenţă, precum şi răpiri şi torturi fac parte şi din istoria recentă a Slovaciei.

(w882) Destine in

Episodul scoate la lumină moartea preotului Coufal, investigată după 1989, cuprinzând şi declaraţii ale foştilor ofiţeri de securitate. Acesta a fost surprins având strânse legături ilegale cu biserica cehă şi slovacă, dar şi cu Vaticanul sau Viena.

(w882) Destine in

Episodul 4 (ultimul) , marţi, 30 august, ora 21.30: „Republica Socialistă România – Copiii periculoşi: Cazul Mugur Călinescu”

Ceauşescu a reformat poliţia secretă, Securitatea, responsabilă cu monitorizare serviciilor inteligente ale statelor semnatare ale pactului de la Varşovia, care ar fi putut plănui asasinarea lui sau intervenţii militare. Asemenea unităţi nu au existat în nicio altă structură secretă de poliţie politică din fostul bloc sovietic. Ca şi alte servicii secrete din fostele ţări comuniste, Securitatea a fost creată de KGB. În primii ani ai regimului comunist, oamenii erau scoşi din propriile locuinţe, executaţi şi lăsaţi în stradă, pentru a fi văzuţi...

(w882) Destine in

În 1966, Ceauşescu stabilise printr-un decret interzicerea avorturilor, ceea ce a dus la naşterea a numeroşi copii nedoriţi sau în familii care nu aveau cu ce să îi crească. Guvernul a creat centre pentru minori, ce funcţionau ca tabere de exterminare pentru copiii abandonaţi. Şantajul era principala armă folosită împotriva copiilor.

(w882) Destine in

Ultimul episod al seriei documentare Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete spune povestea lui Mugur Călinescu, un copil care a ieşit într-o noapte şi a inscripţionat, pe clăridea Comitetului Judeţean de Partid, slogane ca „Vrem hrană!”, „Vrem respectarea tuturor drepturilor!”, „Vrem libertate!”. Fapta lui a ţinut Securitatea ocupată timp de câteva săptămâni, 60-70 de agenţi căutând autorul acelor inscripţionări. Cu atât mai mare a fost şocul atunci când, în faţa ofiţerilor a fost adus un copil! Fusese prins în timp ce scria „Jos Ceauşescu!”...

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...