loader
Foto

Destine frânte, cercetate la „Dosar România” | VIDEO

Cazurile tragice ale fetelor dispărute la Caracal şi în Miercurea-Ciuc au fost subiectul ediţiei „ Dosar România” de sâmbătă, 23 noiembrie, la TVR 1 şi TVR 1 HD.

 

Alexandra Măceşanu. Luiza Melencu. Simona Andreea Simon. Nume trecute sub fotografii, tipărite prin toate secţiile de poliţie, nume vehiculate în presă, nume pe care românii le rostesc făcându-şi semnul Crucii. Copile cu viitorul în faţă, al căror drum a fost brusc închis. Familii înlăcrimate care încă aşteaptă răspunsuri.

Echipa Dosar România încearcă să aducă o rază de lumină acolo unde autorităţile par să se fi poticnit. O nouă ediţie a emisiunii poate fi urmărită pe 23 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR 1 HD şi online pe TVR+.

(w882) case

Miercuri, 24 iulie 2019. Alexandra Măceşanu, în vârstă de 16 ani, a pleacat la meditaţii spre Caracal, judeţul Olt. Este însă deturnată şi sechestrată de Gheorghe Dincă. A doua zi, Alexandra cere, cu disperare, ajutorul la 112. Sună de trei ori. Are o voce îngrozită, spune că a fost violată, bătută cu cruzime, are picioarele legate cu o sârmă. Vorbeşte cu operatorii Serviciului Unic de Urgenţă 112, dar şi cu politiştii. Miercuri seara, părinţii Alexandrei anunţau dispariţia fetiţei lor. Autorităţile intervin prea târziu, abia vineri, la ora 6 dimineaţa.

(w882) alexandra-

Duminică, 14 aprilie 2019. Luiza Melencu, în vârstă de 18 ani, pleacă spre Caracal. Intenţionează să scoată nişte bani de la un bancomat, pentru a-şi cumpăra încălţăminte. Ţine legătura, în permanenţă, cu mama ei, aflată în Anglia. Vorbeşte şi cu tatăl ei, dar şi cu bunica. Ultima oară este văzută lângă un magazin de piese auto. Merge la ocazie, vrea să se întoarcă în comuna Dioşti, acolo unde locuieşte. După ora 11.30, familia Luizei nu mai ştie nimic de aceasta. Luiza este sunată timp de cinci ore de familia îngrozită că s-a întâmplat ceva înfricoşător. Apoi, telefonul este închis.

(w882) bunica

(w882) atelier

15 decembrie 2005. Simona Andreea Simon, de 9 ani, din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, este trimisă de mama ei la buticul de peste stradă, să cumpere caiete, apă minerală, chibrituri şi smântână. Stă câteva minute în magazin. Vânzătoarele o cunosc, nu este prima oară când face cumpărături aici. Există camere de supraveghere în magazine, iar acestea surprind ultimele imagini cu fetiţa. După aproximativ 30 de minute, mama ei intră în panică şi pleacă în căutarea ei. Crede că a rămas să se joace cu copiii din faţa blocului. Merge şi la magazin, şi în împrejurimi, dar Andreea Simona este de negăsit. După altă jumătate de oră, înspăimântată, mama fetiţei anunţă poliţia oraşului Miercurea-Ciuc. Culmea, clădirea Inspectoratului de Poliţie se află la 100 de metri de blocul fetiţei...

(w882) Andreea Si

(w882) fetita

Anual, în Romania, dispar câteva sute de copii. Majoritatea sunt găsiţi, dar există şi situaţii dramatice, pe care numai o familie care şi-a pierdut copilul o înţelege. Au fost făcute studii internaţionale care arată că peste 70% dintre copiii răpiţi din locurile publice sunt violaţi şi ucişi. De asemenea, multe fete minore sunt traficate în afara graniţelor ţării, pentru prostituţie. Cele mai multe sunt ademenite, păcălite, şantajate şi ajung să se prostitueze. Reţelele de prostituţie sunt foarte bine organizate.

(w882) lumanari

„Este foarte greu să-i convingi pe locuitorii Caracalului să vorbească despre Gheorghe Dincă şi faptele lui îngrozitoare. Siguranţa copiilor este un lucru relativ, iar părinţii sunt mai circumspecţi. La mai bine de opt luni de la dispariţia Luizei Melencu şi răpirea Alexandrei Măceşanu, oamenii aşteaptă răspunsuri. Dar autorităţile încă tac. Teama oamenilor încă nu a trecut”, ne mărturisesc realizatorii emisiunii Dosar România. Un nou episod – pe 23 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR 1 HD.

(w882) Dosar Roma

***

Cea mai experimentată echipă de publicistică a Televiziunii Române, premiată naţional şi internaţional, adaugă şi, în această toamnă, noi file în Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări.

Realizator: Gabriel Geamănu

Producător: Răzvan Butaru

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...