loader
Foto

Despre Pienza, miracolul Renaşterii italiene, sâmbătă la Teleenciclopedia

Teleenciclopedia, cel mai vechi magazin TV de ştiinţă şi cultură, vă aduce noi subiecte şi documentare în fiecare sâmbătă. De la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane: Pienza  (Episodul 1)

Ca oriunde pe meleagurile toscane, Val d’Orcia (Valea Râului Orcia) – înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO – este presărată cu aşezări, atestate încă din Evul Mediu. Printre ele, se află și Pienza – socotită ,,un miracol al Renaşterii italiene”.

Conexiuni etologice: Maimuţele (episodul 2)

Etologii studiază cooperarea, simţul proprietăţii, deprinderile sau empatia cimpanzeilor  – singurele animale care întrebuinţează unelte, frecvent şi în moduri diverse; alte „practici culturale”, ce au fost observate într-o colonie de macaci.

Moulin Rouge (episodul 2)

În 1900, a cincea ediţie a Expoziției Universale a dinamizat viaţa din capitala Franţei, iar petrecăreții căutau senzații noi. Moulin Rouge își pierduse puterea de atracție, concurând cu Turnul Eiffel.  Abia 8 ani mai târziu, Moara Roşie s-a bucurat, din nou, de prestigiu, graţie unui cuplu de actori – Max Dearly şi Mistinguett, şi nu numai.

Sanatoriile puilor: Tigrii (episodul 18)

La „Grădina Zoologică Banham” din Norfolk,  tigroaica Malişka şi masculul Mişa vor deveni părinţii gemenilor Kuzma şi Vasia. Când vor împlini 10 luni, simpaticele feline îşi vor cunoaşte, în sfârşit, tatăl– o adevărată „provocare”!

***

Începând din 31 ianuarie 2015, Teleenciclopedia va putea fi urmărită şi pe portalul video TVR+.

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan; o emisiune de Cornelia Rădulescu

Photo credit:  https://www.flickr.com/photos/robertofoto/

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...