loader
Foto

Despre muzica şi tradiţiile armenilor, la „Drumul lui Leşe”

La 100 de ani de la începerea genocidului armean, Grigore Leşe şi invitaţii săi ne aduc „o poveste despre forţa tămăduitoare a muzicii, despre rezistenţa prin credinţă, despre istorie şi adevăr”. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pe 24 aprilie s-au împlinit 100 de ani de la începerea genocidului împotriva armenilor. Pe „Drumul lui Leșe”, împreună cu muzicianul Artur Şahnazarian și invitații din Armenia vom spune o poveste despre forța tămăduitoare a muzicii, despre rezistența prin credință, despre istorie și adevăr. Veți vedea cum oameni care trăiesc asemănător, se exprimă prin muzica lor aproape la fel. Alături de Şahnazarin, din Armenia vor mai veni muzicienii , Emmanuel Hovhannisian, Avag Margarian, Hasmik Baghdasarian, Tigran Hovhannisian și Arkadi Kocharian.

Dedicăm această ediţie compozitorului Komitas, personalitate culturală plurivalentă, muzician, etnolog, întemeietorul şcolii naţionale armene de compoziţie. În studioul TVR 2 va fi prezent şi teologul Radu Preda – preşedintele executiv al  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului – care va încerca să aducă lumină într-o pagină întunecată a istoriei umanității.

***

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”, o ediție despre conservarea valorilor culturale românești

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

Luni, 29 aprilie, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, la TVR Internațional.