loader
Foto

Galerie foto

Despre locul unde se scufundă România şi despre reuşitele de la Dăbuleni, la Dosar România

de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ , joi, 6 iunie , de la ora 22.00

 

Dosar România de joi, 6 iunie, prezintă două poveşti despre reuşite şi nereuşite, din două locuri mai puţin cunoscute: Dăbuleni şi Ocna Mureş. Joi seară, de la ora 22.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, noua emisiune de publicistică Dosar România, realizată de Răzvan Butaru, aduce telespectatorilor reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic, dar pe care uneori, din diferite motive, o ignorăm.

În primul reportaj, faceţi cunoştinţă cu locul unde se scufundă România - Ocna Mureş. Un oraş în ruine, aflat în centrul ţării, unde nu găseşti ce să lucrezi. Un loc ce stă sub spectrul dispariţiei fizice. Un loc unde viaţa stă ascunsă. Un loc al cărui mister îl devoalează Răzvan Butaru: „Când intri în oraş ai senzaţia că eşti undeva unde o catastrofă a oprit timpul în loc. Pustiu, totul pare pustiu la prima vedere. Ocna Mureş, micuţul oraş aflat în inima Ardealului, ţi se înfăţişează încremenit şi ameninţător. Uriaşa clădire a combinatului de sodă din Ocna Mureş şi sondele ce exploatau cândva, nu de mult, sarea, par nişte martori tăcuţi ai dramei nerostite. Oraşul se stinge.”

La Ocna Mureş au existat Saline încă de pe vremea romanilor. Dar perioada de glorie a oraşului a început cu adevărat pe la sfârşitul anului 1896, când baronul belgian Solvay a ridicat uzina de produse sodice UPSOM. Se spune că în perioada interbelică, un muncitor de la UPSOM avea salariul unui ministru. UPSOM s-a închis în iarna anului 2010. Tot atunci s-a oprit şi salina. S-a surpat pământul şi galeriile de sare au fost inundate cu apă. În locul lor a apărut un lac uriaş. Încet, încet, la Ocna Mureş s-a oprit tot.

În cel de-al doilea reportaj - Campionii de la Dăbuleni - Sorana Stănescu face cunoscută localitatea Dăbuleni pentru performanţele sportive la nivel naţional şi european, deşi Dăbuleniul este cunoscut pentru productia de pepeni. „Dăbuleni este nu numai patria pepenilor, ci şi locul în care se formează o nouă generaţie de canoişti. Clubul de caiac canoe de la Dăbuleni există din 1978 şi a fost înființat chiar de un inginer care lucra la sistemul de irigaţii, iar primele rezultate marcante, un argint şi un bronz la Campionatul Mondial, au venit şapte ani mai târziu”, povesteşte Sorana Stănescu, realizatoarea reportajului.

Sportivii de la Dăbuleni câștigă medalie după medalie, deşi se antrenează pe un canal de irigaţii şi se schimbă într-un hangar neîncălzit. La competiţiile naţionale, copiii de aici se luptă cot la cot cu sportivi de la cluburi precum Steaua, Dinamo, Orşova sau Turnu Măgurele. Cei doi antrenori care îi pregătesc, foşti membri ai lotului naţional, s-au format şi ei la clubul de la Dăbuleni.

Pentru mulți dintre copiii de aici, practicarea acestui sport poate fi biletul de ieşire din acea lume şi şansa la o viaţă mai bună decât a părinţilor lor, care trudesc din greu printre pepeni. O poveste despre ambiţie şi reuşită, încăpăţânare şi succes.

 

Despre Dosar România

TVR 1 şi TVR HD transmit din 23 mai o nouă emisiune de publicistică de televiziune - Dosar România. Realizată de Răzvan Butaru, emisiunea prezintă telespectatorilor, în fiecare joi seară, de la ora 22.00, reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic, acum, în momente de criză acută. Falimentul, la propriu, al unor localităţi, sărăcia, disperarea, plecarea masivă din ţară a medicilor sau a asistentelor medicale, dar şi geniul unor copii de valoare, poveştile fabuloase ale unora dintre noi care au luptat în viaţă pentru a-şi depăşi condiţia sunt subiecte care vor putea fi urmărite la Dosar România. Emisiunea poate fi văzută şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Cea mai valoroasă echipă de publicistică de televiziune, premiată naţional şi internaţional, cu 20 de ani de experienţă în acest domeniu – formată Codruţa Angelescu, Diana Deleanu, Ioana Mureşan, Sorana Stănescu, Cornel Mihalache, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea şi Răzvan Butaru - vine să deschidă Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul, poate şi viitorul acestei ţări.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...