loader
Foto

26 Martie la ORA REGELUI

Primul Rege al României, Carol I, devenea suveranul țării pe 26 martie 1881. 42 de ani mai tîrziu, pe 26 martie 1923,  cea mai modernă Constituție a Europei era votată de Parlament.  Despre toate acestea aflaţi la "Ora Regelui"  sâmbătă, 24 martie, ora 15:00, la TVR 1, TVRi,  TVR Moldova şi online pe TVR+.

 

Ediţia din 24 martie comemorează figura Regelui Mihai şi evenimentele legate de dispariţia sa în luna decembrie 2017. Totodată aflăm şi despre vizita Familiei Regale la TVR, în semn de apreciere faţă de profesionalismul jurnaliştilor în reflectarea funeraliilor Regelui Mihai.

Şi pentru că suntem în luna martie, ne amintim de evenimentele petrecute în istoria României la această dată, de-a lungul timpului.

Emisiunea este şi o invitaţie la lectură: “Despre Regele Mihai, Românii şi Regalitate după 1989” aflăm din volumul “Cum supravieţuieşte Monarhia într-o Republică”, semnat de Alexandru Muraru.

La finalul ediţiei, Alteța Sa Regală Principele Radu povesteşte despre reprezentarea Majestăţii Sale Margareta într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, pentru promovarea învățământului superior românesc în țările Golfului.

 

Memento – decembrie 2017

De ce a fost atât de iubit și de respectat Regele Mihai? Pentru că a trebuit să fie om de rând și extraordinar în același timp, atins de divinitate și, totodată,  ca toți oamenii. Așa au spus cei care au venit să își ia rămas bun.

(w882)

Vizita Familiei Regale la Televiziunea Română

Instituțiile publice, implicate în efortul național de a prezenta realizările României, au fost vizitate de Majestatea Sa Margareta spre a le mulțumi personal. Familia Regală a fost săptămîna aceasta la Televiziunea Română, în semn de preţuire faţă de profesionalismul de care a dat dovadă echipa TVR în cele 12 zile de transmisii  live  din timpul funeraliilor Regelui Mihai. Atunci, zeci de jurnalişti, producători, operatori şi regizori TVR au asigurat imagini în timp real.

(w882)

Semnificaţia zilei de 26 martie  în istoria României

La 26 martie 1881, primul rege al României, Carol I, devenea suveranul țării. 42 de ani mai tîrziu, pe 26 martie 1923, cea mai modernă Constituție a Europei era votată de Parlament. Se întărea rolul Parlamentului, se consfințea libertatea cuvîntului, a întrunirilor și a presei, se proclama egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor. Tot pe 26 martie, fiica Regelui Mihai, Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, își serbează ziua de naștere.

(w882)

Lansarea volumului ”Cum supraviețuiește Monarhia într-o Republică”, de Alexandru Muraru

Monarhie sau Republică, aceasta-i tema dezbaterii dintre istoricii și jurnaliștii prezenți la lansarea volumului ”Cum supraviețuiește Monarhia într-o Republică”.  Autorul, istoricul Alexandru Muraru face o cronică a ultimilor 25 de ani.

(w882)

Vizită în Regatul Marocului

Zece universități din România și Comitetul Olimpic Sportiv s-au reunit pentru o vizită în Regatul Marocului. După întâlnirea de luna trecută în Emiratele Arabe Unite, pentru promovarea învățământului superior românesc în țările Golfului, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat-o pe Majestatea Sa Margareta în această vizită. Au fost discutate relațiile bilaterale ale Regatului Marocului cu România în domeniul învățământului universitar, al dezvoltării economice, precum și aspecte legate de cooperarea între Uniunea Europeană și Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

(w882)

Producător Lidia Voicu

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

***

Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea prezintă diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...