loader
Foto

De Ziua Limbii Române sărbătorim MAI PE ROMÂNEŞTE la TVR INTERNAŢIONAL!

Vineri, 31 august, toţi cei care vorbesc şi simt româneşte – indiferent de ţara în care trăiesc - au sărbătorit, împreună, graiul nostru strămoşesc.

 

Ultima zi a lunii august a fost aleasă prin lege, în 2013, data în care se atrage atenţia asupra importanţei păstrării limbii române, ca parte a culturii şi identităţii noastre naţionale.

TVR Internaţional a pregătit un program de sărbătoare menit să-i unească pe cei care poartă cu drag, în minte şi în inimă, limba română.

Încă de luni, 27 august, sărbătorim zilnic "Mai pe româneşte", împreună cu Carmen Târnoveanu şi invitaţii ei, care discută cu sinceritate despre noi, ca români, în pragul Centenarului. Felicia Filip, Dida Drăgan, Doina Melinte, Dorian Boguţă, Grigore Leşe, Nicolae Mărgineanu, Adrian Naidin, Victor Rebengiuc şi Alexandru Tomescu sunt cei care vorbesc mai pe româneşte la TVR Internaţional, de Ziua Limbii Române.

(w882) mai pe rom

(w882) mai pe rom

(w882) mai pe rom

"Știm că multe nu sunt în ordine, că avem nemulțumiri cu duiumul, că avem răspunsuri de primit, soluții de așteptat, dar, chiar și pe scena aceasta accidentată a istorie, sunt printre noi oameni care găsesc puterea de a vorbi cu blândețe despre ei, despre noi, despre România cu limba ei română cu tot. Și de-acum, la etatea asta , 100 de ani, chiar ar fi cazul să ne înțelegem, mai pe românește! Măcar de Ziua Limbii Române!" mărturiseşte Carmen Târnoveanu.

(w882) mai pe rom

Urmăriţi programele "Mai pe româneşte" de luni până vineri, la TVR Internaţional.

(w882) mai pe rom

Vineri, 31 august, de la ora 10.00, vedeţi cum limba română uneşte românii de pretutindeni într-un program de gală, iar de la ora 15.00 celebrul artist basarabean „Constantin Moscovici alături de prieteni” vă bucură sufletele cu un spectacol de neuitat. La 18.30, sunteţi invitaţi să urmăriţi un dialog poetic între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, redat de actorul Constantin Chiriac într-un recital de excepţie, iar de la ora 19.00, emisiunea „Obiectiv Comun” a pregătit o ediţie specială despre Bookfest - manifestare pe parcursul căreia capitala culturii scrise româneşti s-a mutat la Chişinău.

***

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în România, unde română este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.

În Republica Moldova limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia, limba română este una dintre cele şase limbi oficiale.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia. Emigranţii au dus limba română peste tot în lume: în Israel, 5% din populaţie provine din România şi vorbeşte limba română. În Italia, Spania, SUA, Canada, Franţa, Germania, Portugalia, Cipru sau Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români.

Studenţii străini sau cei care au lucrat în România sunt vorbitori de limba română. Conform evaluărilor peste o jumătate de milion de arabi din Orientul Mijlociu, care şi-au făcut studiile în România, vorbesc limba română. Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunități semnificative româneşti, dar şi în instituţii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, unde limba română este învăţată ca limbă străină.

FILM.TVR.RO

Logo

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Lingvista Rodica Zafiu, invitata lui Mircea Dumitru la „Dialoguri academice”, în 21 aprilie

Duminică, 21 aprilie, de la ora 22.30, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească discuția dintre filosoful Mircea Dumitru, ...

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, în direct de la Opera Națională București, în 16 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina ...