loader
Foto

"De profesie: medic în România" - campanie de oprire a exodului doctorilor

Telejurnalul susţine campania " De profesie: medic în România " . TVR este partener media al acestui proiect.

 

14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, avem o medie de aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană.

Consiliul Investitorilor Străini, format din reprezentanţi ai companiilor cu capital străin care activează în ţara noastră, propune un program de oprire a exodului medicilor, un proiect în care a chemat alături autoritaţile şi pacienţii.

Medicii români pleacă în străinătate mai ales din cauza salariilor mici şi a condiţiilor precare din spitale, arată datele unui barometru european realizat anul trecut.

În acest moment, în România sunt în jur de 40 de mii de medici cu drept de liberă practică, iar majoritatea sunt în mediul urban. În zonele rurale unde locuieşte aproape jumătate din populaţia ţării sunt doar 11 la sută din numărul total de medici şi majoritatea sunt medici de familie.

Motivele pentru care medicii români pleacă au fost studiate şi de grupul pe sănănate al investitorilor străini. Unul este lipsa respectului, celălalt - lipsa posibilităţilor de dezvolatre a carierei în România. Şi apoi sunt considerentele financiare.

Una dintre ţintele Campaniei "De profesie: medic în România" va fi creşterea numărului de medici de la 2,4 la mia de locuitori, cât este în prezent, la 2,6 în 2015.

TVR este partener media al acestui proiect.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...