loader
Foto

De prin case adunate/ Astă seară dansăm în familie (episodul 5)

Filarmonica „George Enescu“ începe stagiunea pe internet din 2 aprilie, cu un concert susținut de orchestra condusă de maestrul Christian Badea, solist Daniel Ciobanu - pian. Alte noutăți ale vieții culturale online, în episodul 5 semnat de Doru Ionescu.

 

În această săptămână, Muzeul Național al Literaturii Române are o intensă activitate online. În fiecare zi, pe pagina de Facebook se postează scurte înregistrări realizate de muzeografii Caselor Memoriale din custodie (Tudor Arghezi, George și Agatha Bacovia, Ion Minulescu și Claudia Millian, Liviu și Fanny Rebreanu, Anton Pann). Evocări, povestiri, tururi ghidate, a se vedea și site-ul mnlr.ro.

Pe 31 martie, a fost postată și lectura publică de la Biblioteca Centrală Universitară, de la a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București din 2018, când au recitat poeți din diferite colțuri ale lumii, nume consecrate ale genului, din generații și retorici diverse. Un eveniment moderat de poetul Dinu Flămând și ambientat muzical de duoul jazz format de Marta Hristea – voce și Mircea Tiberian – pian.

Pentru graficienii interesați, un concurs inedit de ilustrații de carte, cu un premiu mai mult decât interesant. Căutați și turul virtual MNLR3 (subsemnatul a avut fericita ocazie să viziteze fizic, de curând, sediul din str Nicolae Crețulescu), precum și proiectele educaționale interactive, oferte pentru toată familia, de acasă.

Dintr-un alt newsletter, cel al Filarmonicii „George Enescu“, am aflat de debutul unei stagiuni pe internet, din 2 aprilie, cu unele dintre cele mai importante concerte înregistrate în ultimii ani! Precum marile instituții ale lumii din New York, Moscova ori Belin, și la București perioada de criză este însoțită de acest gen de transmisii online gratuite, facilitând accesul liber la cultură. În fiecare joi, de la ora 19, urmăriți site-ul, pagina de Facebook și canalul YouTube ale Filarmonicii.

(w882) Program fi

Primul concert este acela susținut în 30 noiembrie 2018 în seria Centenarului, de orchestra condusă de maestrul Christian Badea și pianistul Daniel Ciobanu. Și să nu uit, dați o căutare și la programul pentru copii „Clasic e fantastic“, care de ani de zile îi educă muzical pe cei mici, mijlocii și chiar mari:)!

Apropiindu-mă și de zona de acțiune a emisiunii „Remix“, o invitație de la marele muzician și profesor de jazz timișorean Johnny Bota. Dacă îl urmăriți pe Facebook, în fiecare zi postează câte o întâmplare hazlie din istoria...necunoscută a jazzului românesc. Istorioarele în cauză au fost strânse într-o carte publicată relativ recent de Bota: „Nostimade muzicale“.

(w882) Bota

Iar din noianul de informații muzicale... de apartament, o noutate absolută pentru emisiunea „Remix“, care va fi vizualizată în noua stagiune de la TVR 3. Vasile Nani a cântat rock din primii ani 90, în studenția clujeană, cu Access, apoi a ajuns într-o trupă renumită – Hara. Din 2003 a abandonat total muzica, dar în urma unei mari trauma personale, în 2011 a luat chitara în mână și a început să-și cânte propria muzică, folk.

Din 2019, inspirat de Vlad Crețu, s-a îndreptat spre electro-folk, așadar o muzică orchestrată în propriul studio, acasă. Albumul care ne-a inspirat pe noi se numește „Culorile vieții“, de ascultat pe YouTube.

Iar următorul articol va fi dedicat proiectului „Rockul Carantinei“, care de două săptămâni însuflețește din ce în ce mai mulți instrumentiști și soliști, din mai multe generații pop, rock, folk, jazz. Tot o avanpremieră „Remix“... în serial!

Doru Ionescu, realizator REMIX

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...