De pe podiumul CIRCOM, pe micul ecran, la TVR 1: Contrabandiştii reciclabilelor

TVR1 | Luni, 27 Septembrie 2021
Documentarul norvegian câştigător la Premiile CIRCOM 2020, la categoria Jurnalism de Investigaţie, s-a văzut în premieră miercuri, 29 septembrie, de la ora 22.10, la TVR 1.| VIDEO

Transportoare maritime, încărcate cu mii de maşini şi containere, iau zilnic drumul oceanelor, spre continentul african. Acolo, sunt recepţionate, sortate în funcţie de  materialele transportate, apoi transformate în averi. Mari averi, adunate prin munca în condiţii complet insalubre a unor oameni aflaţi la limita subzistenţei.

Despre mafia gunoaielor de care se debarasează europenii este vorba în documentarul „Contrabandiştii reciclabilelor” (THE WASTE SMUGGLERS - SØPPELSMUGLERNE, Norvegia, 2019), ce poate fi văzut pe 29 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

(w640) Contraband

Stilat, revelator, convingător – acestea au fost atributele remarcate de juriul CIRCOM Regional 2020, care a punctat şi grafica inteligentă folosită în filmul realizat de norvegienii Kjersti Knudsson şi Anette Berentsen. O anchetă minuţioasă despre complexa reţea de contrabandă cu autovehicule şi nenumărate deşeuri electrice şi electronice, aruncate în Europa şi ajunse în Africa, în special în Nigeria.

(w640) Contraband

Realizatorii au instalat dispozitive de urmărire în reciclabile sau pe maşinile care le transportau, determinându-le astfel traseul inter-continente, precum şi ce se întâmplă cu ele odată ajunse în Africa, unde se fac bani grei de pe urma lor. Au încercat să obţină opinii şi reacţii guvernamentale, dar fără niciun succes.

(w640) Contraband

(w640) Contraband

Un model de jurnalism de investigaţie făcut ca la carte, cu imagini dure, adeseori şocante, dar care surprind esenţa acestei realităţi, documentarul „Contrabandiştii reciclabilelor” este un „must watch” pentru telespectatorii TVR 1.

TVR +
Canalul TVR YouTube