loader
Foto

De Paşte, TVR 3 ne încântă cu muzică clasică, poezie şi gastronomie

În perioada sărbătorilor de Paşte, programul pregătit de TVR 3 include ediţii speciale ale unor emisiuni consacrate precum "Gustă Transilvania", "Spirit şi credinţă" şi "Picătura de cultură" şi o serie de producţii noi.

 

Sâmbătă, 11 aprilie

Începând de sâmbătă, ora 16:00, studiourile teritoriale ale TVR ne aşteaptă în faţa ecranelor televizoarelor pe TVR 3, dar şi pe TVR+. Prima ediţie specială dedicată sărbătorilor pascale vine de la Cluj: Gustă Transilvania. Facem o vizită la Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia din judeţul Maramureş, pentru un portret al scriitorului Nicolae Steinhardt. Invitaţii emisiunii sunt scriitorii Ioan Pintea şi Adrian Popescu. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la ora 17:00, colegii de la TVR Craiova ne-au pregătit recitalul de poezie Mai tare decât moartea e iubirea, susţinut de actorul Emil Boroghină. Programul cuprinde câteva dintre cele mai frumoase pagini din poezia de dragoste a lumii, de la poemul biblic Cântarea cântărilor, la sonetele unor mari poeţi precum Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Michelangelo Buonarroti, Pierre de Ronsard, William Shakespeare şi Mihai Eminescu.

De la ora 18:00, Opera Națională Română din Iași ne invită la spectacolul-eveniment cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti: Messa da Requiem de Giuseppe Verdi. Interpretează soliştii soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Florentina Onică, tenorul Florin Guzgă, basul Daniel Mateianu, alături de orchestra şi corul Operei din Iaşi. Dirijorul orchestrei este Mark Stringer, venit pentru prima dată de la Viena în România, iar dirijorul corului - Manuel Giugula. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la ora 19:30, la Spirit şi credinţă urmărim o ediție specială. IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, ne vorbeşte despre însemnătatea Paştelui. Iar părintele Adrian Stănulică ne invită la un dialog de suflet despre lumină, pace, bucurie și Înviere. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la ora 20:30, în cadrul emisiunii Cap de afiş realizată de TVR Cluj ne delectăm cu Requiem-ul lui Giuseppe Verdi. Participă orchestra şi corul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Dirijor este Tiberiu Soare. Interpretează: soprana Arona Bogdan, mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, tenorul Teodor Ilincăi, basul Adrian Sâmpetrean. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Duminică, 12 aprilie

În prima zi de Paşte, de la ora 11:30, emisiunea Din zestrea Ardealului, realizată la Tîrgu Mureş, ne aduce „Paştele ca odinioară”, cu invitaţi speciali din Ardeal, Maramureş şi Bucovina.

De la ora 13:30, tot de la Tîrgu Mureş, din emisiunea Picătura de cultură aflăm detalii despre istoria icoanei în Ardeal, despre icoane pe sticlă, icoane de patrimoniu, icoane pe coji de ouă. O altă temă abordată este Crucea în credinţa ortodoxă. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tot duminică, Radu Puşcaş şi Dan Păvăloiu ne îmbie cu mâncare specifică de Paşti din satul Alămor, jud. Sibiu. Emisiunea Cu tigaia-n spate începe la ora 18:00.

Duminică seară, de la ora 23:00, TVR Craiova aduce spectacolul folcloric Doamne, ce n-aş da..., cu Petrică Mîțu Stoian și invitații săi - Constantin Enceanu, Taraful Aurel Blondea, Narcisa Băleanu, Ștefan Constantin Moacă. Acompaniază Orchestra Maria Tănase, dirijor Nicu Crețu.

Luni 13 aprilie

La TVR 3 şi pe TVR+, luni, de la ora 10:30, audiem Simfonia a II-a, Învierea, de Gustav Mahler.

De la ora 15:00, avem pregătit un show de divertisment, De Paşte în Banat, care combină muzica folclorică a Banatului şi dansurile, cu gastronomia locului şi tradiţiile populare ce marchează aceasta perioadă de sărbătoare. Gazdele emisiunii vor fi Felicia Stoian, Veronica Mihoc şi Mihai, bucătarul. Invitaţii vor fi celebri interpreţi de folclor ai regiunii, dansatori şi meşteri populari.

Seara de luni se încheie cu emisiunea specială Pelerinaje de suflet în Ţara Sfântă, care începe la ora 21:30.

***

Emisiunile pot fi urmărite şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...