loader
Foto

De la mare la mare

Echipa Cap compas a propus o călătorie inedită în Israel, de la o mare până la o altă mare, de la nivelul oceanului planetar până la ţărmul Mării Moarte. Duminică, 12 februarie, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De la Haifa, trecând prin Cezarea ajungemla Masada. Aici grădinile centrului Bahai se descoperă precum un colţ de paradis. Un petic de rai pământesc a devenit peste ani una dintre atracţiile turistice majore pentru cei care ajung în aceste ţinuturi.

Tot în Haifa, Muntele Carmel este un simbol cu semnificaţii profunde în istoria sacră şi profană a evreilor şi a creştinilor.

(w882) Haifa

Complexul monastic carmelit Stela Maris, la care ajunge turistul sau pelerinul, a fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea. Din anul 1839, Papa Grigorie al XVI lea a conferit bisericii titlul de basilica minora.

(w882) Haifa 7

La Cezareea cu greu îţi poţi desprinde privirea de mare, de piatră, de ţărmuri sau de monumente. Peticul de pământ, lăsat parcă o insulă a mărturiei, şi-a zămislit îndelung destinul de punte între Europa, Asia şi Africa. Ctitorul oraşului, construit cu 25 ani înainte de începerea erei creştine, regele Irod cel Mare a dorit ca cetatea să fie mărturie în piatră peste veacuri. Pe vremea Imperiului Roman aici a fost capitala administrativă a provinciei Iudeea.

(w882) Cezareea 2

Pornind de la o mare la o altă mare, te întâmpină dincolo de pustiul Iudeii, după ce ai păşit mulţi kilometri pe fundul oceanelor din urmă cu milioane de ani - Marea Moartă - cel mai adânc loc în care poţi păşi pe uscat. Masada este precum o efigie cu suprafaţă delimitată de un contur romboidal având laturi între 550 şi 275 metri.

(w882) Masada 4

Numele locului este de origine romană, provenind de la originalul ebraic metada, care înseamnă fortăreaţă. Stânca aridă pe care se află zidită fortăreaţa se înalţă la altitudinea de 470 de metri deasupra apelor Mării Moarte şi la doar 59 de metri mai sus faţă de nivelul  oceanelor lumii. Fortăreaţă de la Masada, mai precis ceea ce a mai rămas din aceasta, a fost redescoperită în perioada anilor 1838-1842, iar taberele romanilor au fost scoase la lumina în anul 1932.

(w882) Marea Moar

De la Marea Moartă, ne îndreptăm din nou spre Mediterană prin pustiul Iudeii care a fost cândva fund de mare. Manuscrisele de la Qumran şi Muzeul Mozaicurilor de la Hanul Bunului Samaritean se constituie în popasuri inevitabile. Qumran este locul cu care de mai bine de jumatate de secol aproape că a prioritizat preocupările arheologilor şi ale cercetătorilor biblici. În comunitatea de la Qumran îşi duceau traiul circa 60-70 persoane, însă în ţară se consideră că existau aproximativ 4000 de adepţi ai acestui filon de spriritualitate. Fortificaţia antică a fost ridicată de Yohanan Hyrcanus cu un secol înainte de debutul erei creştine. Spaţiul a fost locuit până la distrugerea de către romani, în anul 68 dHs.

(w882) Cap compas

Facem un popas şi la Muzeul Mozaicului, aflat în apropiere de asezarea Ma’ale Adumim, între Ierusalim şi Ierihon, fiind singurul spaţiu expoziţional dedicat mozaicului din Israel şi unul din cele trei din lume. Complexul muzeal a fost deschis în 2009 prin amenajarea unei clădiri din perioada otomană.

(w882) Muzeul Han

Călătoria echipei noastre se termină tot la ţărm - în Jaffa, un cartier al oraşului Tel Aviv. În orice ghid de călătorie, Jaffa este unul dintre cele 10 lucruri pe care le ai de vizitat în Israel. Portul, oraşul vechi, ţărmul mării, piaţa de antichităţi şi restaurantele primitoare, unde se poate mânca şi tradiţionalul peşte al Sfântului Petru, sunt locuri pe care nu ai cum să le ratezi.

(w882) Jaffa 2

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...