loader
Foto

Galerie foto

De la lupta cu dependenţa de droguri la cercetări de top în domeniul cancerului

Iuliana Marciuc v-a adus două exemple impresionante de învingători - la „Destine ca-n filme” - marţi 31 martie, de la ora 21.00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această săptămână, primul invitat al Iulianei Marciuc la „Destine ca-n filme” a fost celebrul manelist Florin Salam – pe care îl descoperim altfel decât îl cunoaştem, altfel decât îl cataloghează lumea. Artistul complex care a concertat cu Paula  Seling, Goran Bregovic şi cu Gipsy Kings, a fost marcat profund de moartea prematură, la numai 27 de ani, a soţiei sale.

În încercarea de a-şi domoli imensa durere sufletească, el a căzut în patima drogurilor şi a alcoolului, însă a avut puterea de a depăşi aceste dependenţe. Acum, Florin Salam îşi continuă viaţa alături de copiii săi şi vorbeşte despre capcana pe care o reprezintă drogurile - dând un puternic semnal pentru pericolul “morţii albe”.

Tot în această săptămână, Iuliana Marciuc v-a făcut cunoştinţă cu Raluca van Staden, o cercetătoare din România cunoscută de întreaga lume ştiinţifică. În 2010, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, a primit Trofeul de aur pentru cea mai buna femeie-inventator. Invenţia sa, care ar putea salva vieţi, este un senzor care poate depista precoce în organismul uman celulele canceroase, direct din proba de sânge, printr-o procedură simplă care durează mai puţin de 6 minute, înainte de a avea simptomele bolii.

După ce a absolvit Facultatea de Chimie, Raluca van Staden a primit o bursă la Universitatea din Pretoria, unde a lucrat ca senior lector şi conferenţiar. Aici l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ, cercetătorul Jacobus Frederick van Staden. Împreună şi-au pus pasiunea, cunoştinţele şi chiar proprii bani în slujba cercetării pentru dezvoltarea senzorului. Chiar dacă cele mai multe minţi strălucite aleg să părăsească România, Raluca şi soţul ei au ales să rămână în ţară, iar dorinţa de a face bine este ceea ce îi animă, îi face să meargă mai departe, în ciuda obstacolelor.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS șAndroid.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...