loader
Foto

De ce este România altfel? Dialog Lucian Boia - Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%

Duminică, 30 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1 , TVR HD şi TVR+

 

„S-a născut în februarie 1944, la Bucureşti şi este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din capitală. Este autorul unor cărţi de mare succes. Unele dintre ele au devenit repere în redefinirea felului în care înţelegem istoria naţională. Altele au produs mari controverse. Suntem onoraţi să-i spunem din nou bun venit la Garantat 100% domnului profesor Lucian Boia” – astfel îşi anunţă Cătălin Ştefănescu invitatul emisiunii Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de duminică, 30 iunie.

Are fani care îi aşteaptă cu nerăbdare cărţile, dar are parte şi de critici din direcţia unor personalităţi cunoscute în spaţiul public, ceea ce dovedeşte că lucrările sale se bucură de o mare atenţie. Despre „De ce este Romania altfel?”, despre profunda ambiguitate a României, despre cum răspunde unor acuze de defăimare, de redactare a unei „biblii a imposibilităţii româneşti”, cum lămureşte pe scurt filosofia lui „altfel”, cum te face istoria să fii într-un fel sau altul – urmăriţi o discuţie cu totul specială a lui Cătălin Ştefănescu cu profesorul Lucian Boia duminică seară, de la ora 23.00, la TVR.

Opera lui Lucian Boia, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”) şi la imaginar („Pentru o istorie a imaginarului”), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări în ceea ce priveşte istoria Occidentului şi istoria Franţei.
În 1997, lucrarea sa „Istorie şi mit în conştiinţa românească" a stârnit ample dezbateri şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Emisiunea se încheie, ca de obicei, cu muzică de calitate: Cvartetul Passione susţine un moment muzical în studioul Garantat 100%.

 

Despre Garantat 100%

Anul acesta, emisiunea Garantat 100%, realizată şi prezentată de Cătălin Ştefănescu, împlineşte 14 ani de când este difuzată de TVR 1. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...