loader
Foto

Dana Deac îi prezintă la TVR 1 pe "Eroii necesari"

Din 6 decembrie, de la ora 14.30, la TVR 1 şi TVR+. În galeria de interviuri cu oameni care au schimbat lumea figurează: poeta Ana Blandiana, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi creatorul Internetului Vint Cerf.

 

Ediția din 6 decembrie este disponibilă online pe TVR+

La început de decembrie, Dana Deac revine pe micul ecran la TVR 1 cu o serie de interviuri cu oameni care au schimbat lumea. Au trecut 25 de ani de la căderea comunismului, răstimp în care naţiunile eliberate au reclădit democraţiile pierdute la masa tratativelor de pace de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Din 6 decembrie, TVR 1 lansează emisiunea Eroi necesari, în care realizatoarea Dana Deac prezintă publicului o serie de interviuri despre schimbare - în politică, ştiinţă, cultură sau societate. Interviurile vor putea fi urmărite sâmbăta, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

„Ideea unei serii dedicate oamenilor care schimbă lumea mi-a venit atunci când am fost invitată să vorbesc despre bine şi schimbarea în bine. Audienţa era formată din tineri plini de entuziasm, animaţi de idealul schimbării. Ceea ce căutau ei era răspunsul la intrebarea cum putem să clădim o societate mai bună? Cei care pot răspunde autentic la această întrebare sunt eroii necesari schimbării. De la ei aflăm limitele şi limitările schimbării, ce anume produce combustia în sacrificarea sinelui pentru binele public, de unde izvorăşte binele şi cum poate răul să producă binele - aşa cum spune Ana Blandiana. Seria de emisiuni Eroi necesari este şi un tribut pe care îl aduc, personal, celor ce s-au jertfit pentru libertate atât în România, cât şi oriunde în lume. Eu continui să cred că libertatea câştigată cu sânge în decembrie 1989 m-a făcut un om mai bun”, Dana Deac, realizatoarea noului program Eroi necesari, de la TVR.

Prin seria de reportaje-portret Eroi necesari, Dana Deac îşi propune să formeze o galerie a celor mai importanţi oameni care au schimbat micro sau macro-climatul societăţii contemporane. Pornind de la ceea ce spunea gânditorul francez Alexis de Tocqueville şi anume că „pasiunile pe care le-a inspirat revoluţia nu dispar o dată cu ea", Dana Deac deschide seria cu un interviu inedit: cu poeta Ana Blandiana. Despre schimbarea din 1989, 1996 şi 2014, vor afla telespectatorii TVR 1 şi TVR+ într-o „conversaţie în care s-au rostit multe adevăruri nerostite până acum” (Dana Deac).

Urmează apoi, pe 13 decembrie, dialogul despre schimbare cu Ion Iliescu, în cea de-a doua ediţie Eroi necesari. „Ceea ce preşedintele de onoare al PSD a spus în interviu este dincolo de actualitatea momentului”, ne asigură realizatoarea Dana Deac.

Cel de-al treilea invitat, Emil Constantinescu, un preşedinte democrat, va discuta despre limitele şi limitările schimbării în democraţiile aflate la început de drum.

Evenimentul seriei este interviul acordat în exclusivitate pentru publicul din România de inventatorul Internetului sau „Părintele Internetului", cum mai este numit Vint Cerf. Dana Deac este primul jurnalist român care a stat de vorbă cu Vint Cerf. Din interviul care va fi difuzat de TVR 1 şi TVR+ în ultima zi de Crăciun, telespectatorii vor afla ce pregăteşte NASA în materie de Internet interplanetar, cum va arăta omenirea în următorii zece ani, ce români l-au impresionat pe inventatorul Internetului, dar şi ce invenţii vor schimba faţa lumii.

Eroi necesari este un program realizat cu sprijinul EximBank şi produs de Online Video pentru TVR 1.

foto: arhiva personală Dana Deac

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...