loader
Foto

Galerie foto

„Ora Regelui”: Düsseldorf – oraş românesc

Casa Regală a României s-a implicat într-o serie de evenimente desfăşurate în Germania, cu prilejul Anului Regal şi în onoarea Regelui Carol I. „Ora Regelui” reflectă aceste evenimente în ediţia de sâmbătă, 29 octombrie, ora 15.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Anul Regal şi faptul că Principele Carol a plecat din Düsseldorf spre a deveni domnitorul şi apoi primul rege al românilor au prilejuit organizarea, de către Asociaţia Culturală Atheneum, a unor evenimente în Germania. Casa Regală a României s-a alăturat acestor evenimente, prin prezenţa la Düsseldorf a Alteţei Sale Regale Principele Radu. Ora Regelui reflectă în ediţia din 29 octombrie aceste evenimente aniversare, de la ora 15.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Sărbătoarea Coroanei Române - sosirea Principelui Carol I pe meleagurile noastre acum 150 de ani şi promulgarea Constituţiei din 1866 -, dar şi celebrarea altor repere modelatoare ale culturii româneşti şi universale - 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi şi 115 de ani de la compunerea „Rapsodiei Române” – au transformat, pentru câteva zile, Düsseldorf  într-un oraş aproape românesc. Elita diasporei din Landul Renania de Nord - Westfalia s-a bucurat de prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu şi a numeroşilor oaspeţi din ţară, precum şi din Germania, Franţa, Belgia şi Olanda.

(w882) Ora Regelu

În locaţii istorice sau culturale din Düsseldorf, au avut loc concerte, conferinţe şi spectacole, s-au organizat lansări de carte, expoziţii de fotografie şi costume populare, s-au făcut demonstraţii meşteşugăreşti şi prezentări de modă, s-au promovat produse, tradiţii şi instituţii româneşti, s-au întărit legăturile noastre politice, economice şi culturale. Orchestra Camerata Regală din București a oferit două concerte la Düsseldorf, ambele completate de prezentarea costumelor de inspirație populară din colecția „Zestrea” a designerului Liliana Țuroiu.

(w882) Ora Regelu

Concertul de gală de la Sala ”Robert Schumann” a adus pe scenă Orchestra de Cameră Art din Timișoara, dar și pe artiștii de origine română, angajați ai Operei din Düsseldorf, care au demonstrat valoarea școlii noastre de canto și adevărata imagine a României în Germania. Cu acelaşi prilej, Muzeul Național al Satului din București, artiștii populari, formația Trei parale și Asociația Copiii buni pentru Europa au ilustrat un tablou viu, menit să ne aducă aminte cum arăta țara noastră la acea vreme.

(w882) Trei paral

Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR  Moldova pe 29 octombrie, de la ora 15.30, iar la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la 16.30.

La Ora Regelui, telespectatorii află informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale.

Prezintă Camelia Csiki

Imagine: Andrei Coruţ şi Eugen Demetercă

Producător Lidia Voicu

Foto: Sandrino Gavriloaia

Realizator Sandrino Gavriloaia

 

*** Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...