loader
Foto

„D’ale lu’ Mitică”: Dreptul la aer curat

„D’ale lu’ Mitică” v-a prezentat în ediția din 25 octombrie un material despre depozitările ilegale de deşeuri din București. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2, în reluare, marți, 27 octombrie, ora 22:00, și sâmbătă, 31 octombrie, ora 11:00.

 

Ediția din 25 octombrie este disponibilă online pe TVR+.

Noi trecem, plasticul rămâne.

Aruncăm pixuri de unică folosință, farfurii, pahare, flori, siringi, măști de unică folosință…Și prieteniile devin tot mai des de unică folosință, mai ales cele virtuale. Așa ajungem la plăceri de unică folosință, la o viață de unică folosință.

Doar moartea ar trebui să fie de unică folosință!

Înseamnă că după fiecare unică folosință aruncăm nu doar floarea, siringă, masca, prietenia…distrugem un strop din noi înșine. Noi trecem, plasticul rămâne. Și ne înghite.

Peturile și ambalajele de plastic sau de carton reprezintă trei sferturi din volumul gunoiul nostru. Munți uriași de obiecte pe care le folosim o singură dată. Nici noi, cei care facem gunoiul, nici autoritățile datoare să-l prelucreze nu rezolva beleaua deșeurilor de unică sau multiplă folosință. În București și în împrejurimi sunt zeci de hectare de teren cu deșeuri. În Giulești Sârbi sunt la vedere, în Chitila Triaj sunt îngropate cu pământ în buncăre de 7-8 m înălțime.

Pe strada Brățării din sectorul 3, deșeurile din construcții au fost camuflate cu pământ și declarate parc. Locul e plin de pomișori, flori și bănci. Iar în lunca Dâmboviței sunt nesfârșite hectare îndesate metodic cu cadavrele zdrobite ale fostelor construcții din Chiajna, București sau din cine știe ce capăt al Europei.

Globalizarea ne-a amestecat limbile, dar și resturile. România a ajuns groapă de gunoi a Europei. Mai ales după ce China a refuzat să mai preia deșeurile Occidentului. La mijlocul lunii martie, în portul Constanța veniseră din Anglia 25 de containere.

În acte figurau cu haine second hand și urmau să ajungă la Afumați. Erau 500 de tone de deșeuri electrocasnice. Am aflat cu toții pentru că Ministrul Mediului a vrut să facă o figura salvatoare la știri. Apoi, tăcere. Despre milioanele de tone de deșeuri rătăcite anual prin București și împrejurimi nu ne spune nimeni nimic concret, deși din luna mai, întrebăm puzderia de instituții datoare să protejeze mediul.

Pentru ediția DREPTUL LA AER CURAT a emisiunii „D’ale lu’ Mitică“ - nici o autoritate responsabilă nu a vrut să ne acorde vreun interviu.

Garda Națională de Mediu ne-a răspuns în scris, cu mare greutate că în București și în împrejurimi s-au aplicat 121 de amenzi pentru depozitările ilegale de deșeuri. Dar numai în 7 perimetre au fost remedieri după controalele Gărzii. Cu 5% cota de eficiență, cât pământ va mai rămâne curat și sănătos?

Poliția se încăpățânează să nu observe periplul a zeci de mii de camioane pline cu deșeuri dosite ilegal. Dar autoritățile europene văd totul prin satelit, consemnează în rapoarte și ne penalizează. Nu responsabilii români incapabili sau complici vor plăti amenzile zilnice usturătoare, ci noi le vom plăti. De fapt, nu amenzile ne îngrijorează, căci de la o zi la altă banii se descriu tot mai mult că o plăsmuire. Aerul otrăvit ne exasperează. Doar săptămâna trecută au fost două nopți - joi spre vineri și sâmbătă spre duminică - în care stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri până la 350% față de valorile maxime admise. Și în tot acest timp, pe site-ul calitateaer.ro, dedicat Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, la secțiunea "Alerte de calitate a aerului" era postat mesajul: Nu există alerte active.

În condițiile în care Ministrul Mediului declarase: „Mă bucur foarte mult că în acest an am reușit să investim sume colosal de mari în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului“. Sumele „colosal de mari“ s-au cheltuit, dar valorile poluării au rămas și ele „colosal de mari“.

Agenția Europeană de Mediu tocmai a avertizat România că 1 deces din 5 se datorează poluării, o pondere mult peste media europeană. O pondere „colosal de mare“!

La fel s-a tot întâmplat de la începutul anului. În noaptea de Bobotează au fost depășiri de 700% din cauza arderilor de materiale periculoase. La fel și în starea de urgență. Se distrugeau materiale sanitare prin incendierea cauciucurilor. Nici o autoritate nu ne-a lămurit cine sunt vinovații.

După o ploaie bună aerul redevine curat, dar refacerea terenurlor cu deșeuri îngropate e mare necaz. Dacă o ținem tot așa, în câteva decenii n-o să mai avem unde să îngropăm coșciugele morților noștri. În loc de pământ, lopata se va înfunda în plastic, în electrocasnicele și în betoanele ultimei generații. Se va ivi încă un motiv să-i incinerăm pe oameni - că să nu deranjăm gunoaiele îngropate și aranjamentele de miliarde, bani negri.

Camelia Robe

***

Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2 și online pe TVR+, în fiecare duminică de la ora 17:00 și în reluare marți, de la ora 22:00, și sâmbătă, de la ora 11:00.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...