loader
Foto

Cum se construieşte democraţia în Ţara Măreţei Stepe, Kazahstanul

Peste 10 000 de tineri au absolvit universităţi de mare prestigiu din întreaga lume şi apoi s-au întors acasă. Au ocupat imediat poziţii în administraţia publică sau în companii private. Este exemplul Kazahstanului, despre care aflăm mai multe în documentarul Danei Deac. De văzut la TVR 1 pe 3 decembrie.

 

În prima duminică de decembrie, de la ora 19.00, TVR 1 a difuzat un documentar care ne vorbeşte despre relaţiile diplomatice dintre România şi Kazahstan.

Dana Deac s-a intors în Ţara Măreţei Stepe pentru a afla câteva răspunsuri despre construirea democraţiei într-o ţară care a apărut pe harta lumii în 1991. Ce a aflat vedeţi în documentarul România şi Kazahstan – o prietenie durabilă.

(w882)

(w882)

Timp de 25 de ani, Kazahstanul a perseverat în consolidarea diplomaţiei sale pe arena mondială.

„Diplomaţia bine făcută deschide porţile investitorilor mari. Kazahii ştiu să negocieze cu cei puternici. Oraşul Almaty produce 20% din produsul intern brut al ţării, adică 45 de miliarde de dolari. Documentarul difuzat de TVR 1 va arăta cum reuşesc kazahii să atragă investitorii străini", afirmă Dana Deac.

(w882)

În 1993, preşedintele Nursultan Nazarbayev a înfiinţat bursa universitară Bolashak, ceea ce în kazahă înseamnă viitor. Aşa s-au învăţat valorile democraţiei - direct de la sursă - în ţările occidentale.

(w882)

(w882)

„Peste 10 000 de tineri au absolvit universităţi de mare prestigiu din întreaga lume şi apoi s-au întors acasă. Au ocupat imediat poziţii în administraţia publică sau în companii private şi a trebuit să învăţe să aibă răbdare în aplicarea democraţiei. Poate şi acest exemplu este de urmat", este de părere realizatorul documentarului.

(w882)

(w882)

(w882)

Diplomaţia se întemeiază nu numai pe ştiinţele sociale. O prietenie legată la vârste fragede poate însemna cât o victorie la masa unor tratative. Kazahii ştiu bine asta. Într-un timp record, au ajutat la înfiinţarea unei grădiniţe kazahe la Bucureşti.

(w882)

Telespectatorii TVR 1 i-au putut vedea pe copiii care vorbesc limba rusă, engleză, franceză, kazahă, română, aceasta fiind tot o demonstraţie a înţelepciunii unui popor tânăr şi ambiţios, care trăieşte în a noua ţară ca mărime din lume.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce ...