loader
Foto

Galerie foto

Cu Teleenciclopedia, din Africa în Orient

Explorăm lumi diferite, locuri necunoscute şi activităţi surprinzătoare la "Teleenciclopedia", ediţia de sâmbătă, 14 aprilie, ora 18:55, la TVR 1 şi online la TVR+.

 

Iata sumarul ediţiei din 14 aprilie:

SUBIECTUL 1: EUGÈNE DELACROIX – „FEMEI  DIN  ALGER  ÎN  APARTAMENTUL  LOR” (ep.1/2) (Premieră)

După Campania lui Napoleon Bonaparte în Egipt, europenii au descoperit în nordul Africii o lume nouă, exotică, plină de mister – sursă fascinantă de inspirație pentru artiștii romantici. În 1834, pictorul francez Eugène Delacroix realiza și își expunea, la Salonul de Artă din Paris, cea mai importantă dintre lucrările inspirate de Orient: Femei din Alger în apartamentul lor .

(w882)

SUBIECTUL 2 : CAII NAMIBIENI (ep.3/5) (Premieră)

Continuăm povestea uimitorilor „supravieţuitori” din Deşertul Namib: 150 de cai, descendenţi ai celor folosiţi de armatele germană şi sud-africană, în Primul Război Mondial; Pe lângă ei vom întâlni: șacali cu spate negru (Canis mesomelas), urși de mare cu capă, dar și găinuşe de nisip – atrase de singurul puț din Garub; În final, un cal bătrân e gata să „capituleze”, după ce a străbătut zeci de kilometri, în căutarea mănunchiurilor de iarbă uscată.

(w882)

SUBIECTUL  3:  DESPRE JUCĂRII. SOLDĂȚEII (Premieră)

Soldățeii-jucărie există de milenii în diverse culturi. Cei mai vechi, descoperiți în mormântul Prințului Emsah, dăinuie din mileniul al II-lea, î.Hr. Inițial, figurinele erau lucrate manual, dar acum 200 de ani, lucrurile s-au schimbat, odată cu inaugurarea primei fabrici, la Berlin.  Însuși Hans Christian Andersen i-a celebrat scriind povestea Soldățelul de plumb , publicată la Haga în 1838.

(w882)

SUBIECTUL 4:   ODISEEA VULCANILOR (ep. 3) (Premieră)

Din „punctul fierbinte” (cunoscut în engleză drept hotspot), magma își croiește ferm drum prin crustă – o erupție fiind pe cale să înceapă. Peticul de uscat, abia format, se poate oricând sfărâma și împrăștia în ocean.

(w882)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Emisiunea are reluare duminică, 15 aprilie, ora 6:30.


FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...