loader
Foto

Cronici Votive, în Săptămâna Mare la TVR 2

În săptămâna 14-20 aprilie, de luni până vineri, Titi Dincă și Elena Dinu (foto) v-a invitat să descoperiți tainele ortodoxiei din binecunoscuta Grecie, de la ora 7.30, la TVR 2 și pe TVR+.

 

Ediţiile din Săptămâna Mare sunt disponibile online pe TVR+

O veritabilă geografie sacră se desfăşoară prin intermediul seriei de Cronici Votive din Săptămâna Mare pe TVR 2.

Seria călătoriei spirituale începe în nordul Greciei, unde numeroase mănăstiri se află sub protecţia unor sfinţi luptători pentru independența ţării. Altele sunt aşezate pe urmele propovăduirii Sfântului Apostol Pavel. Ascunse în văi, aceste centre de pelerinaj sunt cunoscute îndeobşte de greci.

În zona peninsulară, Kalavrita se descoperă cu monumente din perioada bizantină. La unele poţi ajunge doar cu maşini de teren bine echipate,  însă merită efortul.

În zona insulară, Creta este un spaţiu de referinţă. Civilizaţia minoică este asemenea unui giuvaer scos la lumină din cenuşa Antichităţii. Aici, palatul lui Minos ne aminteşte de firul Ariadnei şi de multe mituri fondatoare de religii târzii. Iar capitala Cretei este un leagăn de civilizaţie creştină şi bună cuviinţa domnește aici.

Atena poate fi descoperită şi de la poale de Acropole. Turnul vânturilor este recunoscut drept spaţiu pentru începerea procesiunilor de primăvară împlinite prin misterele de la Eleusis. Iar Cap Sounion nu este doar un loc romantic, ci şi un reper important al mitologiei greceşti.

În cele din urmă, trecând Mediterana, ajungem la Ierusalim unde Biserica Sfântului Mormânt este o veritabilă lecţie de credinţă şi istorie.

Fiecare pas în cetatea veche a Ierusalimului înseamnă o perspectivă nouă asupra credinţei şi a istoriei eclesiastice.

Linia de Cronici Votive aduce în Săptămâna Mare bucuria cunoaşterii şi a înnobilării prin cultură și spiritualitate.  Nu ratați, de luni până vineri, cele cinci ediții speciale, pe TVR 2, de la ora 7.30.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...