loader
Foto

Criza refugiaţilor şi moţiunea de cenzură, pe agenda “Foc încrucişat”

Ediţia de duminică, 20 septembrie, a emisiunii “Foc încrucişat” i-a adus faţă în faţă pe academicianul Constantin Bălăcenu-Stolnici şi sociologul Alfred Bulai cu jurnalistul Cornel Nistorescu şi moderatoarea Roxana Zamfirescu.

 

Ediţia a fost structurată pe două mari teme, şi anume criza migranţilor şi moţiunea de cenzură recent anunţată de Partidul Naţional Liberal.

Premisa de la care a plecat discuţia în ceea ce priveşte prima temă a fost dacă suntem pregătiţi, ca mentalitate, pentru a primi refugiaţi sirieni. Pornind de la ideea că refugiaţii nu pot fi opriţi, că e vorba de un flux, sociologul Alfred Bulai crede că românii nu sunt deloc pregătiţi mental să îi primească, mai ales că în zonele rurale sunt probleme în a tolera străinii.

O parte dintre ei s-au dus deja către ţările arabe, iar acum e vorba de o cifră de 6.000, ceea ce, continuă invitatul, “nu înseamnă nimic”.

“Toleranţa la oameni cu o cultură diferită creşte doar prin contact direct”, spune Alfred Bulai, completând că “noi românii nu avem prea multe experienţe directe”. Însă, dacă am deschide un pic fereastra perspectivei ne-am da seama că există şi avantaje în primirea de refugiaţi, printre care faptul că ei constituie o forţă de muncă ce ar putea rezolva problema deficitului din piaţa românească.

Pe aceeaşi temă, academicianul Constantin Bălăcenu-Stolnici a declarat că există o obligaţie a solidarităţii în Europa şi că şi noi, românii, avem obligaţia de a fi solidari, mai ales că mulţi dintre noi au avut parte de propria experienţă de migrant. “Fenomenele transculturale s-au rezolvat, şi românii sunt primiţi bine în afara graniţelor ţării”, a mai spus acesta.

Cel de-al doilea subiect al emisiunii s-a axat pe  variantele pe care le au Victor Ponta şi PSD-ul după trimiterea în judecată a premierului, dar şi despre şansele PNL-ului de a răsturna guvernul prim moţiunea de cenzură recent anunţată.

În vreme ce academicianul Constantin Bălăcenu-Stolnici crede că riscăm să intrăm din nou într-o criză a statului de drept, sociologul Alfred Bulai spune că “nu este normal ca într-o ţară să ai un premier urmărit penal, dar, de asemenea, opoziţia ar trebui să aibă putere, independent de justiţie”. În plus, credibilitatea premierului se erodează, după cum a subliniat sociologul, care a mai adăugat că cel mai probabil Victor Ponta nu îşi va da demisia.

Ce alte declaraţii au mai făcut invitaţii ediţiei aflaţi urmărind înregistrarea aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...