loader
Foto

Galerie foto

Corul Bărbătesc din Flămânzi şi actriţa Rodica Mandache, la „Drumul lui Leşe"

Duminică, 29 noiembrie, de la ora 18:30, pe TVR 2 şi TVR HD, am parcurs „Drumul lui Leşe” alături de Corul Bărbătesc din Flămânzi şi actriţa Rodica Mandache.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Poeme și imne care ne-au însoțit istoria vor prinde glas prin harul actriței Rodica Mandache și sufletul bărbaților din Flămânzi. Corurile, în special cele bărbătești, au luat amploare la sfârșitul secolului 19 şi începutul secolului 20, în provinciile rămase sub imperiu. Au constituit un pretext pentru reuniunile românilor şi totodată un mod de manifestare a identității lor culturale.

Sub îndrumarea preoților şi a învățătorilor, repertoriul acestor grupuri vocale era format din cântece religioase, marșuri, imnuri şi cântece istorice. La Flămânzi, s-a împotrivit vremurilor tulburi un cor de o factură cu totul specială, ce duce mai departe cântecele care ne-au însoțit istoria. Sigur că toate popoarele au un trecut, dar al nostru parcă e mai de poveste.

Corul a luat fiinţă în 1980, la iniţiativa profesorului de limba română Ioan Mursa, susţinut în demersul său de un alt apreciat profesor de limba română, Liviu Ivănuţă. La Festivalul de la Lugoj, corul a obţinut locul I şi marele trofeu, succes repetat ulterior la festivalurile organizate la Bacău, Piteşti şi Constanţa. După 1990, corul s-a reunit tot mai rar şi a părut că va dispărea, dar în 2010 s-a început reformarea grupului, cu 15 din vechii membrii, dar şi cu corişti noi, de la grupul vocal „Stejarii din Flămânzi” şi ansamblul de dansuri populare „Trei Generaţii” din Flămânzi.

***

Un nou sezon „Drumul lui Leşe” la TVR 2:

„Din 18 octombrie vă aștept din nou pe «Drumul lui Leșe». Să ne rezemăm de vânt și să ascultăm sub aripile lui povești și hori de demult. Vom cunoaște oameni care simt și transmit stări speciale, oameni care trăiesc în rost, oameni care s-au strămutat în medii universitare și au dus cu ei dimensiunea spirituală a satului. Ne vom lumina prin dialog și vom da ritm anotimpurilor prin muzici și povești tălmăcite de oameni cu aură împărătească”, spune Grigore Leşe.

(w500)

*Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...