loader
Foto

„Conexiuni pe harta timpului”, documentar în premieră la TVR 1

Seria documentară în 16 episoade decriptează conexiunile dintre evenimentele epocale ale istoriei din ultimii 13,7 miliarde de ani şi viaţa noastră de zi cu zi. O putem urmări de luni până joi, de la ora 23.30, la TVR 1.

 

Actorul american Bryan Lee Cranston, cunoscut publicului mai ales pentru rolul Walter White din serialul Breaking Bad, ne spune la TVR 1 o poveste interesantă despre conexiunile care există între evenimentele majore, epocale ale istoriei şi viaţa noastră de zi cu zi. Vocea actorului se aude de-a lungul celor 16 episoade ale documentarului Conexiuni pe harta timpului (Big History, SUA, 2013) pe care telespectatorii îl pot urmări la TVR 1 de luni până joi, de la ora 23.30.

(w882)

Vedem cum se desenează un puzzle interconectat de modele şi teme ce leagă istoria de alte zeci de domenii, inclusiv astronomia, biologia, chimia şi geologia. Aducând ştiinţa în miezul dezvoltării umane, seria leagă subiecte familiare în moduri ce ne fac să regândim totul, de la Big Bang până la ştirile zilei de azi.

(w882)

Documentarul, semnat de Gabriel Rotello, James Grant Goldin, Sam Dolan, Douglas Cohen, Louis Tarantino, a obţinut în 2014 Premiul Emmy pentru Design Grafic & Scenografie.

Episodul 1: Superputerile sării – 21 mai, ora 23.30

(w882)

Ştim cu toţii că oamenii nu pot trăi fără aer, apă şi hrană. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru sare. Sarea în bucate este cheia de la lacătul istoriei planetei noastre şi al universului. În primul episod al seriei documentare aflăm cum această mică moleculă ne susţine civilizaţia, cum din cauza ei s-au pornit războaie, s-au stârnit revoluţii din India până în Franţa, dar şi că datorită ei s-au zidit construcţii precum Marele Zid Chinezesc. Şi, surprinzător, ajută chiar la formarea gândurilor noastre.

Episodul 2: Febra aurului – marţi, 22 mai, ora 23.30

(w882)

Aflăm de ce oamenii sunt înnebuniţi după aur şi constatăm acest lucru ţine de o determinare genetică; şi că există o explicaţie la nivel microscopic pentru strălucirea sa.

(w882)

Documentarul ne mai aduce informaţii despre cum ştiinţa din spatele metalului nostru preferat a dus oamenii peste mări şi continente, precum şi faptul că diferenţa dintre modurile în care este folosit în fiecare emisferă conduce la o ciocnire a civilizaţiilor.

Episodul 3: Revoluţia cailor-putere – 23 mai, ora 23.30

(w882)

Calul a fost un animal revoluţionar în cele mai neaşteptate moduri. A influenţat modul în care vorbim, cum ne îmbrăcăm, şi a stabilit graniţele tainice ale celor mai mari imperii. Vedem mai multe în episodul al treilea al seriei Conexiuni pe harta timpului.

Episodul 4: Frigul – 24 mai, ora 23.30

(w882)

Frigul are puterea să transforme omul într-o sălbăticiune, să stârnească cel mai lung război din istorie şi să genereze conceptul de rasă. După căldură emanată de Big Bang, frigul a dus la apariţia Universului şi a planetei noastre, aşa cum le ştim acum. Frigul controlează soarta speciilor prin transformarea corpurilor, a pielii, şi chiar a metalelor folosite în războaie. Odată cu posibilitatea de a controla frigul, învăţăm să fim şi specia dominantă de pe planetă.

Episodul 5: Megastructuri - 28 mai, ora 23.30

(w882)

De la Marea Piramidă de la Gizeh până la zgârie-norii contemporani, oamenii zidesc construcţii masive de cel puţin 5.000 de ani. Dar de ce ? Cum influenţează biologia şi emoţiile umane dorinţa noastră de a ridica structuri gigantice? De ce primele megastructuri au fost aproape toate piramide? Şi cum imită megastructurile de pe Terra codul secret întipărit în însăşi structura Universului?

Episodul 6: Lumea armelor - 29 mai, ora 23.30

(w882)

Oamenii au dinţi mici, nu au gheare şi nici corpul apărat de vreo platoşă; drept urmare, cum ne proiectăm puterea? Istoria omenirii a fost caracterizată de războaie. Aflăm în episodul de azi al documentarului Conexiuni pe harta timpului cum au izbucnit primele conflicte.

Episodul 7: Ascensiunea carnivorelor - 30 mai, ora 23.30

(w882)

Hrana pe bază de carne ne-a „făcut” oameni – aşa s-a mărit creierul, am creat unelte mai bune şi s-a dezvoltat limbajul. Dar cum au reuşit oamenii să transforme o fiară antică în blânda vacă din zilele noastre?

Episodul 8: Lanţurile muntoase - 4 iunie, ora 23.30

(w882)

Lanţurile muntoase formează graniţe şi structuri de apărare naturale, ne dictează cum să ne răspândim pe planetă şi controlează clima. Tot ele furnizează mineralele şi metalele ce fac posibilă existenţa civilizaţiei, apa necesară vieţii; cu toate acestea, nu am fost proiectaţi să putem trăi în mediul lor extrem.

Episodul 9: Stimularea creierului, 5 iunie, ora 23.30

(w882)

În spatele unei ceşti de cafea sau de ceai se află o poveste ce merge în trecut până la coliziunea ce a dus la apariţia Lunii, dar şi la evoluţia vieţii plantelor şi a animalelor. Cheia este molecula de cafeină, cel mai popular drog din istorie, ce a generat multe revoluţii pe planeta noastră.

Episodul 10:  Sfidând gravitaţia, 6 iunie, de la 23.30

(w882)

Pentru a zbura e nevoie de mai mult decât de aripi. Şi anume de o anumită densitate a aerului, de materialele perfecte - pregătite în miliarde de ani - şi de forţe cosmice potrivite ca să părăsim solul fără să ne rostogolim în spaţiu. Aflăm de ce planeta Pământ este ideală pentru zbor.

Episodul 11: Maşina timpului de buzunar, 7 iunie, ora 23.30

(w882)

Care poate fi legătura dintre telefonul celular şi Big Bang, evoluţia memoriei umane, şi chiar scufundarea vasului Titanic ? Aflăm cum forţe  cosmice „au conspirat” ca să avem aparatul ce a revoluţionat planeta.

Episodul 12: Meteoriţii ucigaşi, 16 iulie, ora 23.30

Ciocnirile cu obiecte venite din spaţiu au dus la crearea planetei noastre. Ca nişte vase celeste de aprovizionare, meteoriţii au adus apă, metale şi poate chiar viaţă. Tot ei au dus la apariţia Lunii şi au sculptat geografia Terrei. Dar, în acelaşi mod în care au creat tot ce ştim, într-o zi vor şi distruge totul.

Episodul 13: Codurile, 17 iulie, ora 23.30

(w882)

(w882)

Codurile secrete conduc lumea. Codul vieţii, ADN-ul, este sistemul de operare pentru toate organismele. El a dus la apariţia vieţii inteligente. Noi ne-am creat un cod propriu – limbajul – care ne permite să ne exprimăm şi alfabetul – care ne permite să scriem. Am creat chiar un întreg univers digital alcătuit dintr-un cod binar ce coordonează aparatura epocii moderne. Dar este oare posibil ca însuşi universul să funcţioneze pe baza unui cod?

Episodul 14: Argintul – o vedetă, 18 iulie, ora 23.30

(w882)

În momente critice ale istoriei, metalul aflat pe locul 2 al podiumului a fost considerat cel mai important de pe Terra. Aflăm cum argintul a salvat democraţia, a dus la apariţia dolarului şi a avut puterea secretă de a conecta lumea.

(w882)

Episodul 15: Soarele, 19 iulie, ora 23.30

(w882)

Soarele ne ajută să ne formăm percepţia asupra timpului, ne controlează realitatea şi ne conduce vieţile. Apar noi detalii despre steaua cea mai apropiată de Terra, dezvăluiri despre conexiunile dintre adorarea Soarelui în antichitate şi ştiinţă, aflăm că trupurile noastre sunt acordate fin la ziua de 24 de ore şi că mişcarea de rotaţie a Terrei în jurul Soarelui duce la scrierea istoriei într-un mod imperceptibil.

Episodul 16 (ultimul): Apa

(w882)

Apa este molecula miraculoasă şi omenirea i-a folosit proprietăţile ca să-şi revoluţioneze viaţa. Apa a fost prima noastră super-magistrală, sistemul circulator al civilizaţiei şi tot ea ne furnizează 90% din toată energia pe care o folosim astăzi. Aflăm cum ştiinţa ce se ocupă de apă reprezintă forţa motrică a istoriei.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...