loader
Foto

Galerie foto

Concertele Enescu: două nopţi cu prestigioasa Concertgebouw

Marţi şi miercuri, de la ora 23:30, TVR 2 difuzează cele două concerte susţinute de Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam , una dintre cele mai c ele mai bune orchestre din lume, în cadrul Festivalului Enescu din 2015.

 

Concertul estet disponibil online pe TVR+.

Marţi, 31 mai, ora 23:30

În cadrul ediţiei din 2015 a Festivalului „George Enescu”, ultimele două seri au fost dedicate ansamblului Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Descrisă drept una dintre cele mai bune orchestre din lume, RCOA a devenit un simbol al Olandei, astfel că-n 1988, Regina Beatrix i-a oferit titlul „regal”.

„The Royal Concertgebouw Orchestra este un ansamblu simfonic ce oferă recitaluri orchestrale la cel mai înalt nivel, în cele mai buni săli de concerte din lume, sub bagheta celor mai buni dirijori. Activităţile pe care le întreprind în Amsterdam au pus bazelerolului său de ambasador al excelenţei internaţionale. RCOA le oferă spectatorilor o îmbogăţire emoţională şi spirituală” (http://www.concertgebouworkest.nl)


Concertgebouw Orchestra Royal este una dintre cele mai bune orchestre din lume. Dar care-i secretul din spatele orchestrei? De-a lungul timpului, criticii i-au lăudat sunetul unic. Iar dacă sunetul este dificil de descris în cuvinte, secţiunea instrumentelor cu coardă a orchestrei a fost descrisă „catifelată”, sunetul instrumentelor de alamă este „de aur”, timbrul instrumentelor de suflat este „foarte personal”, iar percuţioniştii au o reputaţie internaţională.

Programul serii de marţi, 31 mai, este compus din Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartók, unde solistă va fi Janine Jansen, și Simfonia nr. 7 în Do Major a lui Dmitri Șostacovici.  Concertul nr.1 a fost scris în perioada 1907-1908, însă a fost publicat după moartea compozitorului. Lucrarea este dedicată violonistei Stefi Geyer (de care Bartok fusese îndrăgostit), iar prima audiție a fost în 1958.

După debutul alături de Concertgebouw din 1997, Jansen a început să colaboreze cu numeroase orchestre de renume, iar astăzi o întâlnim pe marile scene alături de Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic sau Los Angeles Philharmonic. De ce trebuie urmărită interpretarea violonistei din această seară? „Pentru drumurile nebătute de alţii, plăcerea de a cânta muzică de cameră, reverberaţia rebelului Boris Belkin în arcuşul ei, pentru că este o vedetă adulată de casele de discuri şi de publicul de pe trei continente şi pentru cei mai frumoşi ochi ai Festivalului de anul acesta”, ne spune Marius Constantinescu.


Miercuri, 1 iunie, ora 23:30

Concertul este disponibil online pe TVR+.

În cea de-a doua seară, TVR 2 difuzează Concertul de închidere al Festivalului din 2015. Programul serii este compus din Brahms ( Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73), Enescu (Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2) și Ravel (Daphnis şi Chloé, Suita nr. 2).

Johannes Brahms a scris Simfonia a II-a în Re major în 1877, într-o vacanță de vară petrecută în Pörtschach am Wörthersee, iar starea veselă și aproape pastorală a simfoniei a atras numeroase comparații cu Simfonia 6 a lui Beethoven. Rapsodiile au fost create în perioada de tinerețe a compozitorului, iar prima audiție a avut loc la București în 1903, la Ateneul Român, într-un concert dirijat de compozitor și Eduard Wachmann.

Director muzical al Boston Symphony Orchestra, Andris Nelsons şi-a făcut debutul la pupitrul ansamblului american în martie 2011 cu faimoasa Simfonie no. 9 a lui Gustav Mahler. De-a lungul anilor, Andris Nelsons a avut colaborări fructuoase cu ansambluri ca BBC Philharmonic din Manchester sau City of Birmingham Symphony Orchestra (unde a fost director muzical timp de şapte an). În vara lui 2015, Nelsons pleacă împreună cu Boston Symphony Orchestra în primul turneu european, concertând în oraşe ca Salzburg, Lucerne, Londra sau Paris.

Andris Nelsons este „unul dintre cei mai bântuiţi dirijori ai noului val, cu o ascensiune fulminantă”, iar Marius Constantinescu spune că „prima dată când l-am văzut, la Opera din Viena, în 2008, după ce dirijase furtunos Dama de pică de Ceaikovski, aproape că avea pantalonii lipiţi de picioare de transpiraţie. Îi datorez cea mai memorabilă versiune de Patetica auzită live”.

***

Despre Concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare. În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...