loader
Foto

Comoara verde dintre blocuri – noua campanie a Ştirilor TVR

În săptămâna 29 iunie – 5 iulie, în fiecare seară, la Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00, descoperiţi Parcul Natural Văcăreşti, paradisul verde care s-a format pe lacul abandonat al Văcăreştilor.  

 

„Avem un parc natural în mijlocul Capitalei. Ce facem cu el?" Este intrebarea la care Ştirile TVR vă invită să răspundeţi în această săptămână. Pe adresa stiriletvr@tvr.ro aşteptăm părerile telespectatorilor Telejurnalului, iar cele mai bune răspunsuri vor fi prezentate la finalul campaniei Comoara verde dintre blocuri.

Timp de o săptămână, în fiecare seară, la Telejurnal, telespectatorii vor descoperi „Parcul Natural Văcăreşti", paradisul verde care s-a format pe lacul abandonat al Văcăreştilor, unde şi-au găsit liniştea specii rare de păsări şi animale.

În mijlocul Capitalei, printre betoane, lucrări de construcţie, aglomeraţie şi mult praf, a apărut o oază de verdeaţă. Unii îi spun Deltă, alţii groapă. Este, de fapt, un parc natural, pe care autorităţile se chinuie de mulţi ani să-l amenajeze. Paradisul verde s-a format pe lacul abandonat al Văcăreştilor. Este un proiect început în perioada lui Nicolae Ceauşescu şi abandonat timp de un sfert de secol.

Lacul Văcăreşti, de 190 de hectare, a fost construit de comunişti pentru a apăra Bucureştiul de inundaţii. În 1986, un cartier întreg a fost demolat. Aceeaşi soartă a avut-o şi una dintre cele mai vechi aşezări bisericeşti din Balcani, Mănăstirea Văcăreşti. Dar, toate lucrările au fost oprite înainte de Revoluţie.

Mulţi fotografi, printre care şi Helmut Ingnat, au pândit vieţuitoarele de aici. Timp de un an şi jumătate, el a fotografiat vulpi, vidre, ţestoase de apă, lebede şi multe păsări rare.

Oficialii din Ministerul Mediului au planuri mari pentru acest loc.

Proiectul „Parcul Natural Văcăreşti" a primit avizul Academiei Române, pe baza studiului ştiinţific prezentat de Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta Văcăreşti". Recent, şi Consiliul General al Capitalei a dat undă verde proiectului. Mai este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru instituirea Parcului Natural, care, se anunţă, va fi gata până la sfârşitul anului.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...