loader
Foto

Galerie foto

Columbia, Fukushima şi Vietman, alte opriri exotice cu documentarele „360° GEO”

De marţi până vineri, de la ora 19.00, la TVR 2 descoperim pitorescul de a mânca şarpe în Vietnam, cunoaştem samuraii de la Fukushima, luăm un autobuz inedit prin Columbia şi încheiem călătoria pe gheţarii elveţieni.

 

Documentarele se difuzează de la ora 19.00 şi a doua zi în reluare, de la ora 9.00, la TVR 2.

Marţi, 5 mai, puteţi urmări documentarul “Vietnam-cobra în meniu”, o co-producţie Franţa-Germania, din 2013, realizată de Juien Hamelin.

În localitatea Vinh Son din nordul Vietnamului, numeroşi săteni trăiesc din creşterea şerpilor. Datorită acestei activităţi, în ultimele trei decenii, satul a devenit principalul producător naţional din domeniu. În afara utilizărilor din domeniul medical, cobrele din crescătoriile locale sunt destinate mai ales restaurantelor.

 

Miercuri, 6 mai, îi cunoaştem pe “Samuraii de la Fukushima”, o co-producţie Franţa-Germania, 2013, realizată de Michael J. Schumacher.

Oraşul Minamisoma, aflat la 20 de kilometri de Fukushima, este renumit pentru serbarea samurailor călare, succesori ai nobililor din Evul Mediu.

Aici, catastrofa nucleară a amputat oraşul de jumătate din populaţie. Cartiere întregi au fost contaminate şi nu sunt locuibile. Dar una dintre regulile samurailor este să facă faţă destinului, oricât de vitreg ar fi, aşa că numeroşi călăreţi se antrenează din nou pe plajă, ca să perpetueze tradiţia.

 

Joi, 7 mai, luăm “Autobuzele pestriţe din Columbia” , un documentar tot co-producţie Franţa-Germania, 2013, realizat de Stefan Richts.

Un chiva este un autobuz rustic pestriţ folosit în regiunile rurale andine înalte din Columbia şi Ecuador. Aceste autobuze pictate cu multe detalii sunt, în realitate, camioane transformate. Ele deservesc satele cele mai îndepărtate şi constituie cel mai folosit mijloc de transport al columbienilor.

 

Vineri, 8 mai, vizităm “Gheţarii elveţieni în pericol”, cu ajutorul realizatorului Friederike Schlumbom şi a documentarului său din 2013, co-producţie Franţa-Germania.

Pentru majoritatea oamenilor, Elveţia înseamnă păşuni cu flori sălbatice, piscuri înzăpezite şi lacuri cu apa cristalină.

Acest peisaj alpin ce pare indestructibil este foarte fragilizat din pricina violentelor fluctuaţii de temperatură şi a încălzirii climatice. Stâncile se desprind, alunecările de teren şi inundaţiile lacurilor de munte devin tot mai frecvente; precum şi avalanşele şi topirile gheţarilor. Cel mai mare gheţar alpin, considerat multă vreme drept „un gheţar sigur” – Aletsch – se topeşte. Drept urmare, şi habitatul a zeci de mii de ţărani de munte din cantonul elveţian Valais este în pericol.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...